Privatizare distructiva
Evenimentul Zilei - 06.10.2005
 

Vacile-record de la Statiunea de Cercetari Agricole Simnic ar putea fi vandute „la bucata”

Conducerea Statiunii de Cercetari Agricole Simnic acuza ca grupuri de interese vor sa cumpere actiuni, doar pentru a vinde apoi „la metru patrat” domeniul care este acum utilizat pentru cercetare. Statul intentioneaza sa privatizeze Statiunea de Cercetari Agricole Simnic, aflata in apropierea Craiovei, care ar urma sa fie transformata in societate pe actiuni. Ministerul Agriculturii, prin Academia de Studii Agricole si Silvice, ar urma sa pastreze 51a din actiuni, iar 49a sa fie transferate in proprietate privata.

„Frunza” da zilnic 54 de litri

Statiunea este renumita datorita semintelor certificate pe care le produce si a vacilor de rasa, aflate pe primul loc pe tara ca productie de lapte.
Conform datelor Ministerului Agriculturii, ferma de la Simnic produce anual peste noua mii de litri de lapte pe cap de vita furajata. Recordul absolut in materie il detine vaca „Frunza”, situata in topul primelor zece vaci superproductive din tara. „Frunza” a impresionat cu media de 54 litri de lapte pe zi, fata de „suratele” sale de la Simnic, care dau in medie 30 litri de lapte zilnic. Conducerea de la Craiova a statiunii agreeaza ideea privatizarii, dar se teme ca nu va fi transparenta, din cauza ca „grupuri de interese” sunt cu ochii pe pamanturile statiunii, o adevarata oaza de tranzactii imobiliare. Bani buni s-ar scoate rapid si din vanzarea bovinelor de rasa din ferma de elita de la statiune.

„Unii au tot interesul sa cumpere statiunea. Terenurile noastre sunt la strada, foarte aproape de Craiova si aici pamantul care trece in intravilan se vinde si cu 25-30 de euro pe metru patrat. Avem 2.300 de hectare. Cine le vinde se imbogateste. Pe de alta parte, vacile de rasa ale fermei statiunii sunt foarte scumpe pe piata de profil. Numai o juninca s-ar vinde cu 2.000 de euro”, afirma Constantin Gavan, directorul Statiunii de Cercetari Agricole Simnic.

Investitori straini de agricultura

Directorul afirma ca persoanele care s-au interesat pana acum de actiunile statiunii sunt asa-zisi investitori, total straini de agricultura, dornici doar de profituri imediate grase, si acuza ca, daca privatizarea nu va fi bine facuta, atunci statiunea va fi revanduta „la metru patrat” de investitorii de ocazie. El a mai declarat ca renumiti oameni de afaceri din Craiova si Bucuresti, specializati in tranzactii imobiliare si intermedieri de bunuri sunt interesati de statiune, precum si afaceristi care au avut rude apropiate in functii de conducere la statiune, dar care nu se pricep la agricultura.

Constantin Gavan i-a cerut ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur, sa aiba grija de modul cum se va face privatizarea, astfel incat ferma de vaci de elita din cadrul statiunii sa nu incapa pe mainile oricui. Raspunsul ministrului: vor fi privatizate toate statiunile de cercetare din tara care cultiva terenuri cu scopul de a comercializa productia obtinuta si nu utilizeaza aceste suprafete exclusiv pentru cercetarea propriu-zisa.

Este si cazul statiunii Simnic, unde ar fi suficiente pentru cercetare, dupa cum afirma si directorul, circa 200 de hectare din cele 2.300 de hectare pe care le are la ora actuala statiunea. Ministrul a ocolit raspunsul. „Exista in lucru la Ministerul Agriculturii o lista cu statiunile care se vor privatiza. Nu putem sa tinem la stat statiuni care nu lucreaza efectiv pentru cercetare”, a precizat Gheorghe Flutur in timpul unei vizite la Craiova, fara a preciza expres ce conditii de privatizare le vor fi impuse cumparatorilor privati.

Specializata in seminte certificate

Statiunea Simnic a inregistrat anul trecut un profit net de 12,8 miliarde de lei, principala activitate fiind producerea de samanta certificata. Piata de desfacere se regaseste in toata Oltenia, dar cu predilectie in Dolj, unde exista foarte multi producatori agricoli. Statiunea Simnic detine si ferma de vaci de elita unde traiesc 320 de capete, din care circa 150 sunt juninci si vaci de lapte. In clasificarea efectuata de Ministerul Agriculturii pe ultimul an (august 2004-august 2005), ferma de la Simnic a iesit pe locul I pe tara, cu o cantitate de 9.152 litri de lapte pe cap de vaca furajata.
Laptele e prelucrat si comercializat prin propria fabrica a statiunii


Ramona Olaru - Evenimentul Zilei

6 October 2005