Prinţul moştenitor al Marii Britanii, Charles, are deja patru proprietăţi în satul Breb, din judeţul Maramureş.

Pasiunea pentru meleagurile româneşti l-a făcut ca în 2003 să achiziţioneze prima casă, în stil tradiţional maramureşean, veche de câteva sute de ani.

Apoi a ales alte trei case de lemn, din aceeaşi zonă, pe care le-a strămutat la Breb. De gospodării se ocupă o săteancă, împreună cu fiii ei.

Proiectul este derulat prin asociaţia Mihai Eminescu Trust, al carei logo - care indică legătura cu coroana Marii Britanii - se regăseşte, de altfel, pe toate proprietăţile.

De când si-a achiziţionat casele, prinţul Charles a fost în Maramureş o singură dată. Moştenitorul tronului are o serie de colaboratori care vin în România şi se ocupă de investiţiile sale inedite. Chiar şi membrii familiei regale vin, din când în când, să se refugieze în Breb.

Aici s-a mutat, în urmă cu cinci ani, împreună cu familia şi fotograful britanic Duncan Ridgley. Astfel, satul Breb a devenit celebru în Marea Britanie. Daily Mail relata, recent, că prinţul Charles si un paparazzo celebru, care în dese rânduri a urmărit-o pe fosta soţie a acestuia Lady Di, împart, acelaşi sat, "aproape medieval" din Maramureş.

12 October 2009