O idee românească marchează un record, pe piaţa europeană a construcţiilor verzi şi atrage atenţia Comisiei Europene, într-un mod pozitiv. La iniţiativa specialiştilor locali în domeniu, s-a conturat ideea primului târg virtual dedicat celor mai verzi proiecte şi soluţii din sectorul construcţiilor sustenabile. Proiectul este unul amplu, permiţând participarea expozanţilor din peste 50 de ţări. Conceptul a fost apluadat de jucătorii din industria verde de pe întregul continent. Interesul a fost mare din partea celor care ar putea să participe, dar organizatorii au aplicat o selecţie riguroasă. Prin filtrele lor au trecut doar proiectele cu adevărat verzi.

33953-415074.jpgConstruction21EXPO.eu este o idee românească gândită pentru piaţa europeană a construcţiilor. Este vorba despre un târg virtual, unde specialiştii din domeniul verde îşi pot prezenta cele mai noi, eficiente şi îndrăzneţe idei, pentru a contura împreună viitorul construcţiilor. Ca la orice târg, poate participa un număr nelimitat de vizitatori, indiferent dacă este vorba despre arhitecţi, constructori, ingineri sau pur şi simpli oameni fără legătură cu domeniul, dar dornici să fie la curent cu ultimele tehnologii legate de construcțiile sustenabile.

„Evenimentul se va desfăşura în intervalul 14-15 mai 2014, de la ora 08.30 – 19.30 Central European Time. Proiectul a fost, de la început, gândit ca o iniţiativă europeană care să permită participarea expozanţilor din peste 50 de ţări. Proiectul este coordonat de Romania Green Building Council şi suntem mândri să oferim companiilor româneşti din zona construcţiilor sustenabile oportunitatea  de a-şi prezenta proiectele şi soluţiile curajoase din domeniu”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Alexandru Cora, manager de comunicare Construction21EXPO.

Întregul eveniment se desfăşoară sub patronajul Comisiei Europene

Iniţiativa beneficiază de sprijinul World Green Building Council - Europe Regional Network, în parteneriat cu 20 de consilii ale clădirilor verzi din Europa şi cu platfoma Construction21.eu, sub patronajul Comisiei Europene. Întregul eveniment este gestionat de o echipă internaţională de specialişti din ţări precum Croaţia, Franţa, Marea Britanie, Finlanda şi cu majoritatea echipei sediului de la Bucureşti.

„Implicarea organizaţiilor internaţionale de renume a contribuit la creşterea calităţii rezultatului aşteptat. Evident, fiind un eveniment în premieră, ce are ca element nou trecerea de la târgurile şi expoziţiile clasice către cele din mediul virtual, a fost şi este în continuare o provocare la nivelul schimbării mentalităţii societăţii. Spre deosebire de deplasarile fizice, ce implică un consum ridicat de energie fosilă şi alte resurse, dimensiunea virtuală în care se desfăşoară expozitia are o amprenta de CO2 şi un impact asupra mediului aproape nul”, continuă Alexandru Cora.

Taxa eco achitată de expozanţi va fi donată pentru reabilitarea verde a unei şcoli

33954-620572.jpgTomai din dorinţa de a crea un eveniment 100% verde, organizatorii au venit şi cu soluţia de a compensa chiar şi emisiile de CO2 datorate consumului serverelor folosite. În acest scop, ei au introdus o taxă pe carbon, pe care expozanţii o vor susţine adiţional costului participării la iniţiativă. Fondurile adunate la final, în urma acestei taxe, vor fi donate pentru renovarea sustenabilă a unei şcoli situate într-o zonă patrimoniu UNESCO. Succesul expoziţiei este deja unul clar, pe lista participanţilor înscriindu-se deja aproximativ 100 de companii.

„Deşi există un potenţial mult mai mare ca număr de expozanţi, selecţia riguroasă a proiectelor şi soluţiilor cu adevarat „verzi” a făcut ca numărul acestora să se reducă exclusiv la lista celor mai de succes actori din domeniu. Ne aşteptăm la un număr de peste 10.000 de vizitatori. Dorim să încurajăm participarea tuturor actorilor din domeniul construcţiilor sustenabile şi nu numai, în mod special arhitecţi, ingineri, designeri, consultanţi, dezvoltatori, constructori, investitori, furnizori de produse şi servicii, manageri de proiect, certificatori BREEAM, LEED, HQE, DGNB etc. dar şi reprezentanţi ai administraţiei publice, jurnalişti, profesori, cercetători şi studenţi”, continuă oficialul Construction21EXPO.

Accesul vizitatorilor este gratuit atât pentru a vizita expoziţia, cât şi pentru urmărirea dezbaterilor live din cadrul conferinţelor virtuale. Interfaţa virtuală va permite tuturor participanilor să comunice în timp real, să răsfoiască broşuri şi să adune informaţii exact ca la un târg clasic. Pentru a crea o imagine cât mai realistă, fiecare utilizator va trebui să îşi aleagă un personaj de tip avatar care să îl reprezinte, de-a lungul evenimentului. Acest eveniment are ca scop secundar şi îmbunătăţirea cunoştinţelor despre domeniul verde şi în România, unde încă există preconcepţii generate de lipsa informaţiilor, atât în rândul clienţilor, cât şi în rândul specialiştilor în construcţii.

CITEŞTE ŞI: A început ofensiva verde: malluri, supermarketuri şi cafenele, transformate în construcţii eco

 

6 May 2014