Primăria oraşului Aninoasa, din Valea Jiului, cere intrarea în insolvenţă, acesta fiind primul caz de la noi din ţară. Edilii spun că nu mai pot face faţă datoriilor de peste 6 milioane lei, în condiţiile în care încasările lunare la bugetul local sunt de mai bine de 1.000 ori mai mici.

30691-insolvent_726.jpgAutorităţile din Aninoasa au depus la Tribunalul din Hunedoara o cerere de intrare în insolvenţă, din cauza unor datorii de 6 milioane lei (peste 1,3 milioane euro) către furnizori şi stat. 

  • Un administrator judiciar va conduce primăria pe perioada insolvenţei şi va decide cum se vor cheltui banii de la buget
  • În acelaşi timp, datoriile vor fi îngheţate şi, în ciuda facturilor neplătite, furnizorii nu vor putea creşte penalităţile şi nici nu vor putea opri alimentarea cu apă sau energie

După ce a fost închisă mina din localitate, în urmă cu şase ani, încasările primăriei din taxe şi impozite au scăzut puternic. În prezent, încasările lunare la bugetul local se ridică la câteva mii de lei. În plus, actuala conducere se plânge că a preluat de la fostul primar o datorie uriaşă, căreia nu îi poate face faţă, în timp ce penalităţile cresc cu repeziciune. Conform edililor, numai de la un credit în valoare de 3 milioane lei (circa 660.000 euro), luat în urmă cu şapte ani, penalităţile sunt de 1.500 lei/zi, ajungând la 10.000 euro/lună.

„Datoriile Primăriei Aninoasa datează din mandatele fostului primar, Ilie Botgros. Au ajuns ca, în 2013, să depăşească cu 140% veniturile bugetului local. Actuala conducere a Primăriei Aninoasa a făcut toate demersurile pentru a ieşi din impas, însă fără vreun succes. Primăria Aninioasa a cerut un împrumut de la stat în valoare de 1 milion lei, dar nu a primit decât 62.000 lei”, a declarat pentru ProTv viceprimarul Adrian Albescu.

Tribunalul Hunedoara a înregistrat deja cererea de insolvenţă şi a fixat primul termen de judecată în data de 17 iunie 2013. Administratorul judiciar va fi numit de instanţă, urmând să supravegheze toate cheltuielile primăriei şi să încerce să reducă simţitor datoriile.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 46/2013 privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 24 mai 2013. Potrivit acesteia, primarii sunt obligaţi să ceară Tribunalului să declare insolvenţa în momentul în care autoritatea locală are datorii care depăşesc 50% din bugetul local şi care sunt mai vechi de 120 zile.

PE ACEEAȘI TEMĂ: Insolvenţa, un pariu riscant rezervat unei perioade instabile

 

11 June 2013