0-631-poza_imensa.jpgInstitutul National de Statistica (INS) va realiza primul index imobiliar la sfarsitul lui 2008, colectand informatii de la agentiile imobiliare, de la notarii publici, precum si de la bancile comerciale care incheie contracte de ipoteca.

In momentul de fata nu exista niciun index imobiliar oficial al preturilor apartamentelor. "In ultimii ani, odata cu facilitatile promovate de bancile comerciale in vederea obtinerii creditului ipotecar se observa un interes din ce in ce mai mare in elaborarea si dezvoltarea unui sistem de informatii in domeniul imobiliar. Astfel, INS isi propune, beneficiind si de suportul Bancii Nationale, ca la sfarstiul anului 2008 sa aiba toate informatiile necesare pentru elaborarea unei cercetari statistice la nivel national cu privire la evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale", au spus reprezentantii INS.

Oficialii BNR considera ca realizarea unui index ar fi foarte utila. "Un index ar fi foarte util pentru piata si cred ca o sursa potrivita ar fi camerele notariale. Un astfel de index ar trebui sa arate numarul total de tranzactii efectuate intr-un an, precum si valoarea lor", a spus Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR.

In Bulgaria, de exemplu, un index oficial al preturilor apartamentelor se realizeaza inca din 1993 si este publicat trimestrial.

"Analiza se bazeaza pe preturile la care au fost vandute apartamentele din diferite zone ale capitalei. Informatiile sunt oferite de agentiile imobiliare, care sunt obligate prin lege sa raporteze tranzactiile, excluzand din pret comisioanele si taxele", au spus reprezentantii Institutului de Statistica din Bulgaria.

Potrivit INS, agentiile imobiliare si notarii publici sunt obligati sa furnizeze date prin Ordonanta nr.9/1992 privind organizarea statisticii oficiale. O mare parte dintre agentiile imobiliare nu sunt insa informate cu privire la acest lucru.

"Pana acum nu am furnizat astfel de date. Singurele date pe care le furnizam sunt catre Aministratiile Financiare, prin impozitele pe care le platim pentru activitate dar este greu sa se faca o statistica din aceste date. Nu stiam ca agentiile imobiliare sunt obligate sa furnizeze astfel de date", a spus Gabriel Dragomir, senior broker in cadrul agentiei imobiliare Indoors Real Estate.

Reprezentantii Regatta considera ca un astfel de index este foarte complex si ca nu ar putea prognoza evolutia preturilor.

"Acest index trebuie sa tina cont de mai multi factori. Daca acestia vor fi suficienti si bine alesi, probabil ca indexul se va apropia de realitate. Pe noi insa, ca agentie imobiliara, nu stim daca ne ajuta foarte mult deoarece va fi ceva asemanator tabelelor folosite de notarii publici pentru calcularea taxelor la vanzarile imobiliare. Aceste tabele nu tin pasul cu evolutia pietei", a spus Robert Teodorescu, directorul departamentului de vanzari rezidentiale Regatta.

Ziarul Financiar a construit un index imobiliar pe baza anunturilor din publicatia Anuntul telefonic, care descrie pretul afisat de vanzare al apartamentelor de trei camere din Bucuresti. (Vezi grafic)

Sursa

12 July 2007