Studiul de fezabilitate pentru primul eco-cartier din Romania, care va fi construit in Bucuresti, va fi realizat la inceputul anului 2012, statul roman urmand sa participe in proiect cu terenul si infrastructra, a declarat, joi, secretarul de stat in Ministerul Dezvltarii Regionale si Turismului, Eugen Curteanu, intr-o conferinta privind dezvoltarea urbana.

21505-primul-eco-cartier-din-romania-ar-urma-sa-fie-c.jpg"Primul eco-cartier din Romania, amplasat in zona Ghencea, va fi realizat in parteneriat public privat. Costurile sunt minimale din partea statului roman, deoarece cartierul va fi construit pe o suprafata detinuta de stat, nefiind necesare exproprieri. Astfel, statul va participa cu terenul si infrastructura. La inceputul anului 2012 va fi configurat proiectul prin intermediul unui studiu de fezabilitate", a spus Curteanu.

Suprafata totala a cartierului va fi de 100 hectare, din care 65 de hectare sunt rezervate locuintelor, a adaugat acesta. Vor fi construite 10.000 de locuinte, iar restul terenului va fi destinat spatiilor verzi si functionalitatilor necesare.

"Deocamdata nu au fost estimate costurile proiectului, deoarece sunt mai multe elemente care vor fi analizate. Aceste aspecte se vor regasi in studiul de fezabilitate", a precizat oficialul MDRT.

Cartierul va fi realizat pornind de la o serie de principii europene, precum crearea de comunitati durabile, construirea unei infrastructuri economice si ecologice (mobilitate, accesibilitate, transport ecologic, utilizarea energiei regenerabile, conservarea energiei, utilizarea tehnologiilor verzi si inovatiilor, gestionarea deseurilor).


Sursa

14 octombrie 2011