0-247-0120credit20northfoto.jpg Bancile anunta deja conditiile de imprumut valabile dupa ce BNR va ridica restrictiile

Alpha Bank a anuntat, in premiera, un produs de creditare pe care il va pune pe piata dupa ridicarea restrictiilor: creditul ipotecar cu avans de maximum 15% fata de cel putin 25% in prezent. Avansul poate fi si mai mic: „In conditiile in care valoarea evaluata a imobilului este mai mare decat valoarea sa de achizitie, avansul necesar acordarii creditului poate ajunge pana la 0%”, se arata in comunicatul bancii.

In traducere, acest lucru inseamna ca pentru a contracta un credit ipotecar fara avans imobilul pentru care este acordata finantarea trebuie sa fie evaluat la o valoare cu 15% mai mare decat pretul de achizitie. De exemplu, pentru un imobil ce urmeaza sa fie cumparat cu 50.000 de euro, valoarea de piata a acestuia ar trebui sa fie de 57.500 de euro pentru ca Alpha Bank sa finanteze integral achizitia imobilului.

Creditele pentru locuinte din oferta actuala a bancii pot fi rambursate in cel mult 30 de ani. La imprumuturile in euro, dobanda poate fi de 5,9%, fixa in primul an de creditare, sau de 6,9%, fixa in primii doi ani.

Se lucreaza la noile produse

Institutiile de credit lucreaza la produsele de creditare din generatia viitoare: cele pe care le vor vinde dupa ce BNR va renunta la limitarile impuse pe piata creditarii. „Noi lucram la diferite variante de produse ce vor depinde de forma finala a regulamentului BNR (n.r. - documentul prin care banca centrala va elimina restrictiile impuse bancilor la acordarea de credite persoanelor fizice)”, ne-a declarat presedintele Bancpost, Mihai Bogza.

El a adaugat ca institutia de credit pe care o conduce nu va anunta niciun produs de creditare inainte ca BNR sa publice modificarile aduse legislatiei ce reglementeaza acordarea de credite pentru populatie. Datorita concurentei din ce in ce mai mari pe segmentul de retail si bataliei pentru fiecare client castigat, bancile isi creioneaza deja viitoarele produse. Iar daca anuntul Alpha Bank a spart piata, in aceasta saptamana vor urma altele.

Primul anunt

Alpha Bank „sparge gheata”

„Ne face placere sa anuntam reducerea avansului standard de la 25% la 15% pentru creditele Alpha Housing (n.r. -  denumirea comerciala a creditului), ceea ce le va permite tuturor clientilor nostri sa cumpere locuinta dorita mai curand, nemaiavand nevoie de economii substantiale pentru a contracta creditul Alpha Housing”, a declarat presedintele executiv al Alpha Bank, Sergiu Oprescu. Alpha Bank a fost prima institutie de credit care a lansat creditele ipotecare pe piata autohtona, in toamna lui 2001.

Restrictiile BNR

Ce se schimba in regulamentul bancar

BNR nu le va mai impune bancilor ca, la creditele ipotecare, ratele lunare sa fie maximum 35% din veniturile dovedite de clienti, respectiv ca avansul pe care il au acestia sa fie de 25%. In consecinta, bancile isi vor impune singure propriile limite in activitatea de creditare. Clientii cu venituri mari se vor putea indatora mai mult, iar pentru cei cu venituri mici nu va aparea nicio schimbare. Aceasta deoarece bancile se vor uita si cati bani ii raman clientului pentru traiul de zi cu zi.

Garsoniera

Pret: 50.000 euro

avans: 15%
valoare credit: 42.500 euro
rata lunara: 254,5 euro
perioada de rambursare: 30 de ani
avans: 0%
valoare credit: 50.000 euro
rata lunara: 299,41 euro
perioada de rambursare: 30 de ani

Apartament

Pret: 100.000 euro

avans: 15%
valoare credit: 85.000 euro
rata lunara: 508,99 euro
perioada de rambursare: 30 de ani
avans: 0%
valoare credit: 100.000 euro
rata lunara: 598,81 euro
perioada de rambursare: 30 de ani

NOILE CONDITII

Ratele vor fi pe masura veniturilor

Odata ce bancile isi vor stabili singure limitarile pe care le vor respecta cand vor da credite de consum, clientii cu venituri mari se vor putea indatora mai mult decat acum.

In consecinta, acestia vor putea obtine credite mai mari. Ce venituri trebuie sa ai pentru a putea contracta rate mai mari decat acum? Cei care au venituri de peste 2.000 de lei vor simti diferenta, raspunde Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si presedinte la Alpha Bank.

Cu cat veniturile sunt mai mari, cu atat ratele vor putea fi mai mari. Gradul de indatorare este mai mare, chiar si de 75% in cazul clientilor care castiga 4.000 de euro pe luna, potrivit afirmatiilor lui Radu Ghetea. Aceasta deoarece 1.000 de euro pe luna reprezinta o suma suficient de mare pentru ca respectiva persoana sa-si achite facturile, sa se imbrace, sa manance si sa mai aiba si bani de cheltuiala in timpul liber.

Bancile vor urmari ca, dupa achitarea ratei lunare, clientul lor sa ramana cu suficienti bani pentru traiul de zi cu zi. Din acest motiv, estimarea lunara a cheltuielilor va deveni tot mai importanta in acordarea unui imprumut. Unele banci le solicita si in prezent acest lucru clientilor care doresc un imprumut.

Sursa

12 March 2007