Bucureşti, 23 noiembrie 2009 – Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România (ANEVAR) a obţinut din partea TEGoVA (Grupul European al Asociaţiilor de Evaluatori), dreptul de a înainta propuneri nominale în vederea obţinerii statutului de Evaluator Recunoscut la nivel European (Recognised European Valuer - REVTM) de către acei membri care îndeplinesc condiţiile necesare.

Statutul de Evaluator Recunoscut la nivel European – REVTM,  reprezintă, pentru un evaluator profesionist individual, un indicator al calificării şi experienţei sale, asigurând totodată clienţii - atât investitori români cât şi străini - de competenţa sa în domeniul evaluării.

„Cred că în vremuri de recesiune, poate mai mult ca oricând, profesia de evaluare trebuie să arate pieţei şi în special investitorilor că avem o elită de profesionişti recunoscuţi la cele mai riguroase standarde europene, capabili să facă faţă provocărilor de evaluare pe care perioada actuală ni le rezervă”, a precizat Adrian Vascu, Preşedinte ANEVAR.

Recunoaşterea se acordă pe o perioadă de 5 ani, sub condiţia ca anual să fie respectate cerinţele referitoare la pregătirea continuă şi la etica profesională. Una din condiţiile principale este ca persoanele care au primit recunoaşterea europeană să fie MAA (Membru ANEVAR Acreditat). Această categorie de membri (care au absolvit un examen foarte complex după 3 ani experienţă în Asociaţie) cuprinde evaluatorii de elită din România.

Acordul între ANEVAR şi TEGoVA s-a semnat în această lună, la Bruxelles. Până în acest moment, 46 de membri ANEVAR au obţinut deja această recunoaştere europeană a calificării la cele mai înalte standarde profesionale.

„Aceste trei litere – REV – alături de numele unui evaluator reprezintă prima etichetă de excelenţă oferită de evaluatori europeni pentru evaluatori europeni, recunoscută de clienţii din întreaga Uniune Europeană şi dincolo de graniţele acesteia”, a adăugat Vascu.

Pentru a putea obţine statutul REV şi a-l păstra pe o perioadă de 5 ani, pe lângă calitatea de MAA, membrii ANEVAR trebuie să primească şi recomandarea unei Comisii special desemnate de către Consiliul Director al ANEVAR. Asociaţia are în prezent 58 de membri cu statutul de MAA.

Despre ANEVAR

Înfiinţată în 1992, ANEVAR este o societate independentă care promovează standardele şi practicile profesionale în domeniul evaluării. ANEVAR reprezintă peste 5500 de membri titulari persoane fizice şi 248 de companii care deţin calitatea de membri asociaţi.

Printre activităţile ANEVAR se numără: promovarea standardelor profesionale recunoscute pe plan internaţional şi implementarea lor în rândul membrilor asociaţiei, organizarea de cursuri de formare profesională pentru obţinerea calităţii de membru, organizarea de cursuri şi seminarii de pregătire profesională continuă, traducerea şi publicarea unor cărţi de specialitate, organizarea de conferinţe şi simpozioane pentru dezbaterea problemelor cu care se confruntă profesia, formarea de lectori profesionişti, participarea la elaborarea unor acte normative, promovarea normelor etice şi de conduită şi urmărirea respectării acestora.

Asociaţia este membru al Comitetului pentru Standarde Internaţionale de Evaluare (IVSC), al Grupului European de Asociaţiilor de Evaluatori (TEGoVA) şi al Asociaţiei Mondiale a Organizaţiilor de Evaluatori (WAVO), şi a stabilit relaţii de cooperare şi cu alte institute din SUA şi Europa.

Despre TEGoVA

Grupul European de Asociaţiilor de Evaluatori (TEGoVA) reprezintă interesele a peste 120.000 de evaluatori din 39 de asociaţii şi 25 de ţări. Principalul său obiectiv vizează stabilirea de standarde armonizate în domeniul evaluării, de la educaţie şi calificare, până la deontologie profesională şi guvernare corporativă.

Scopul Grupului este acela de a crea o platformă deschisă şi altor ţări europene, astfel încât să reprezinte o voce comună pentru evaluatori în relaţia cu autorităţile legislative şi de reglementare. Preşedintele ANEVAR, Adrian Vascu, este membru în Consiliul Director al Grupului.

 

24 November 2009