2009 nu va fi un an uşor din punct de vedere economic. BNR a anunţat că va continua să intervină pe piaţa bancară, pentru a „gestiona adecvat lichidităţile din sistemul bancar". Primele măsuri sunt însă prudente şi nu aduc schimbări mari pe piaţa creditelor sau cea de schimb valutar.

Primele măsuri ale BNR în 2009În şedinţa care a avut loc marţi, BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 10,25%, dar şi menţinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Pe de altă parte, comunicatul remis de BNR precizează că „implementarea măsurilor anunţate de noul guvern în vederea reducerii deficitului bugetar, concomitent cu redirecţionarea cheltuielilor publice cu prioritate pentru investiţii şi crearea de noi locuri de muncă sunt esenţiale pentru continuarea dezinflaţiei şi ajustarea controlată a dezechilibrului extern, ca premise pentru asigurarea unei creşteri economice sustenabile".

În plus, BNR va continua să monitorizeze atent evoluţiile interne şi ale mediului economic global, astfel încât, prin adecvarea instrumentelor sale, să asigure atingerea obiectivelor de  stabilitate a preţurilor şi de stabilitate financiară, în contextul unui mix echilibrat de politici macroeconomice.

Îngrijorătoare este şi deprecierea leului faţă de euro (de 9,3%, în medie, în anul 2008, faţă de anul anterior) creează presiuni inflaţioniste. Acestea tind să rămână ridicate în condiţiile în care corecţia deficitului extern va continua, iar ajustarea cererii interne se va face gradual, consideră membrii Consiliului de Administraţie al BNR. Ceea ce înseamnă că vom fi vulnerabili în faţa euro. Intensificarea crizei financiare internaţionale şi creşterea aversiunii faţă de risc a investitorilor amplifică volatilitatea cursului de schimb al leului, un comportament similar celui al altor monede naţionale din regiune, mai consideră specialiştii Băncii Naţionale a României.

7 ianuarie 2009