Primăverii a fost şi este un cartier râvnit, din perioada comunistă şi până astăzi. Rezidenţii acestei zone nu s-au schimbat prea mult în ultimii cincizeci de ani - oameni cu funcţii înalte, diplomaţi, demnitari şi oameni de afaceri prosperi. Diferenţa este că, în zilele noastre, expaţii reprezintă aproximativ 85% dintre chiriaşi, după spusele consultanţilor imobiliari din zonă.

21689-primaverii.jpgPrimăverii nu este una dintre cele mai vechi zone din Bucureşti, deşi construcţiile şi atmosfera de acolo ar putea induce în eroare orice turist. Primele construcţii au început să apară la sfârşitul anilor '30, când conducerea uzinei de apă şi gaze a Bucureştiului parcelase terenul din această zonă, pentru a-l oferi angajaţilor în vederea construcţiilor de case. Loturile nu aveau mai mult de 400 mp, iar casele se înscriau într-un plan de urbanism strict: fiecare construcţie trebuia să aibă maximum un etaj.

Dezvoltarea zonei a fost oprită odată cu venirea celui de-Al Doilea Război Mondial. În schimb, după instalarea regimului comunist, cartierul Primăverii a căpătat o nouă aură: aici locuiau înalţii demnitari ai ţării, în vile impunătoare, fiind una dintre cele mai bine păzite zone. Nici după Revoluţie nu a devenit un cartier accesibil românului obişnuit, rămânând una dintre cele mai scumpe părţi ale Bucureştiului.

„Clienţii care achiziţionează o proprietate în cartierul Primăverii sunt, în proporţie de 80%, cetăţeni români, cu vârste între 28 şi 40 de ani, cu funcţii de conducere în companii mari sau liber profesionişti (avocaţi, medici etc). De obicei, deţin şi o altă proprietate decât cea pe care intenţionează să o cumpere, în Primăverii", explică Emanuel Poştoacă, consilier imobiliar în cadrul Nordis.

„Sunt două tipuri de cumpărători în zona Primăverii. Pe de o parte, sunt persoanele cu venituri ridicate, cu o poziţie de top management, care achiziţionează o proprietate pentru a locui. Pe de altă parte, sunt persoanele fizice şi juridice, care achiziţionează cu scopul de investiţie. Aceste două tipuri de cumpărători existau şi înainte de criză. În schimb, faţă de anii trecuţi, a mai scăzut numărul investitorilor", întăreşte Violeta Grozea, broker imobiliar în cadrul Vissionhouse.

Pentru o vilă din Primăverii, un milion de euro poate să nu fie îndeajuns

Spre deosebire de alte zone ale Capitalei, în care există construcţii vechi, aici nu se practică achiziţia unei proprietăţi pentru teren. Aici se cumpără o casă veche pentru a fi renovată, deoarece imobilele au o valoare şi un farmec aparte. Există şi ansambluri construite în ultimii patru-cinci ani, dintre care jumătate au fost construite cu ideea de a fi vândute, iar restul - pentru a fi închiriate, arată specialiştii imobiliari.

„În Primăverii, preţul mediu este între 2.000 şi 2.500 euro/mp, în cazul construcţiilor vechi, ajungând la o medie de 3.000 euro/mp pentru construcţiile noi, indiferent dacă discutăm de apartamente sau de case", susţine Violeta Grozea, broker imobiliar în cadrul Vission House

„Acum două luni, s-a vândut un apartament cu trei camere, cu o suprafaţă de circa 150 mp, iar preţul a fost de 450.000 euro. S-au încercat negocieri, dar proprietarul nu a acceptat un euro sub suma cerută. S-a plătit cu bani cash, iar cumpărătorul a fost român, persoană fizică. Mai ales la construcţiile noi, preţul de tranzacţie este între 2.500 şi 3.500 euro/mp", arată reprezentantul Nordis.

Totuşi, proprietarii care nu pot finanţa lucrările de reconstrucţie, sunt conştienţi de valoarea imobilelor, aşa că există la vânzare: vilă nerenovată, cu suprafaţă de 250 mp, la un preţ de 900.000 euro; vilă cu suprafaţă construită de 500 mp şi curte de 500 mp, pentru 2,5 milioane euro; vilă cu 300 mp construiţi şi teren de 260 mp, la preţul de 1,8 milioane euro. 

Chiria lunară pentru o locuinţă poate ajunge şi la 10.000 euro/lună

În zona rezidenţială Primăverii, cererile de închiriere provin din partea expaţilor, angajaţi ai unor companii multinaţionale, dar şi din partea personalului diplomatic. Chiriile au mai scăzut faţă de perioada de vârf din 2008, dar nu cu mai mult de 10-15%, pentru că zona este relativ închisă, iar ofertele cu adevărat bune nu sunt foarte multe.

„De curând, am intermediat închirierea unui apartament cu trei camere, într-unul dintre cele mai frumoase imobile din Primăverii. Clientul a fost un diplomat, iar chiria stabilită a fost de 3.300 euro/lună. Dar acesta este un caz special, deoarece este unul dintre cele mai bine cotate blocuri din zonă", declară Emanuel Postoacă.

„Chiria pentru un apartament cu două camere este între 800 şi 1.200 euro/lună şi poate ajunge la 3.000 euro/lună pentru un apartament cu patru camere. În cazul caselor, în funcţie de numărul de camere, de suprafaţă şi de alte criterii, chiria începe de la 2.500 euro/lună şi poate ajunge chiar la 10.000 euro/lună", spune Violeta Grozea.

Totuşi, consultanţii imobiliari recunosc că sunt puţine tranzacţii în cartierul Primăverii. Clienţii cu bani există, în continuare, dar sunt mult mai atenţi la ce cumpără, sunt mult mai pretenţioşi şi alocă un timp mai îndelungat pentru a analiza proprietatea pe care doresc să o achiziţioneze. Cu toate acestea, comparativ cu anul 2008, deşi a scăzu numărul tranzacţiilor, preţul s-a menţinut.

CITEŞTE ŞI ONU: România, între primele zece ţări ale lumii care vor dispărea

27 October 2011