RELAXARE. Bancherii au ieftinit împrumuturile imobiliare sau ipotecare, constrânşi fiind şi de reducerea dobânzii-cheie aplicate de banca centrală.

sursa:evz.roCreditarea ipotecară dă semne de dezgheţare după doi ani în care cumpărarea unui imobil a fost practic imposibilă pentru români. Dobânzile mari au făcut creditele ipotecare de neatins.

Ca o comparaţie, indicele Dobânzii Anuale Efective (DAE) la creditele ipotecare în euro, calculat de Conso.ro, era la finele lunii februarie 2009 la o cotaţie de 12,312 puncte faţă de doar 9 puncte la cât ajunsese la sfârşitul lui ianuarie în acest an, cu peste 25% mai mic. Şi oficialii băncii centrale cred că dobânzile vor mai scădea, în viitorul apropiat.

Totodată, in dicele DAE pentru aceleaşi împrumuturi, dar în lei, a scăzut de la 21,70 puncte, în februarie anul trecut, la 15,80 în prima lună a lui 2010. „Aşteptările pentru primul trimestru indică o uşoară relaxare a standardelor pentru creditele imobiliare, pentru prima dată în aproape doi ani", se arată într-un raport al Băncii Naţionale a României.

S-a dat startul scăderii dobânzilor

Una din primele bănci care a dat semne că, dobânzile la creditele ipotecare au scăzut în această lună a fost Piraeus Bank. „Pentru creditele ipotecare/ imobiliare, banca a aplicat reduceri ale marjei situate între 0,4% şi 1,25%, în funcţie de procentul de finanţare acordat. În aceste condiţii, noile dobânzi nominale pornesc de la 6,2%", anunţau reprezentanţii băncii.

Sursa

23 February 2010