Primaria reprezinta un "nod feroviar" extrem de important pe traseul asigurarii obligatorii pentru locuinta. Potrivit prevederilor legislative, ea reprezinta un vector de comunicare intre cetatean si PAID. Dar, asa cum deja se contureaza, primaria va juca si un alt rol, respectiv cel de conexiune intre agentul de asigurari si cetatean.

sursa foto:happynews.roPrimariile sunt in plin proces de transmitere catre PAID a listelor constructiilor cu destinatie de locuinta. Proprietarul trebuie sa achizitioneze polita de asigurare obligatorie a locuintei pana la data de 15 ianuarie 2011 sau, daca a incheiat o asigurare facultativa, in maxim cinci zile din momentul expirarii acesteia.

Odata incheiata aceasta perioada de gratie, pe baza datelor furnizate de PAID catre primarii, acestea vor juca un nou rol, respectiv cel de aplicare a amenzilor in cazul neasigurarii locuintelor. Daca primul rol a necesitat numai eforturi din partea primariilor, cel de-al doilea va aduce si rasplata.

Atat timp cat nu exista o metodologie de calcul a nivelului amenzii, ci doar un interval al valorii cuprins intre 100 si 500 lei, vom asista cel mai probabil la plati informale pentru a reduce cuantumul amenzii la minimul prevazut in lege.

Fifty-fifty si nu mai consulta publicul

Pana la majorarea veniturilor primariilor prin aplicarea amenzilor in cazul neasigurarii, mai este drum lung si multi economisti ne-au invatat sa gandim pe termen scurt. Deja a inceput sa se contureze un nou rol al reprezentantilor primariei, respectiv cel de conexiune intre agentul de asigurari si cetatean.

 




Sursa

30 August 2010