Primarii unităților administrativ – teritoriale (UAT) care intenționează să reabiliteze, să înființeze sau să modernizeze sistemele de alimentare centralizată cu energie termică ale localităților au la dispoziție 340 de milioane de lei.

42823-calorifer.jpgPentru a beneficia de acești bani, reprezentanții UAT-urilor trebuie să trimită la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) solicitări de finanțare pentru proiectele respective, până la data de 31 martie 2020.

”UAT-urile care dețin în proprietate sisteme centralizate de alimentare cu energie termică beneficiază de cofinanțare nerambursabilă a proiectelor de investiții în limita a 70 milioane lei credite bugetare și 270 milioane lei credite de angajament - sume alocate Programului Termoficare  și aprobate pentru anul 2020”, a precizat ministrul lucrărilor publice, Ion Ștefan.

Finanțarea este asigurată de la bugetul de stat, prin MLPDA, de la Fondul pentru Mediu, în limita a 400 milioane lei și din bugetul local al UAT-urilor. Cota de cofinanțare din bugetul MLPDA este de maximum 85% din cheltuielile eligibile, iar contribuția de la bugetul local este de cel puțin 15%.

Pentru asigurarea condițiilor optime de funcționare a serviciului de alimentare cu energie termică a populației, la nivelul MLPDA se derulează Programul Termoficare, aprobat prin OUG 53/2019 privind aprobarea Programului multianual de finanțare a investițiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea și extinderea sau înființarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităților, care este implementat în perioada 2019 - 2027 și prin care vor fi finanțate atât proiecte noi, cât și proiecte aflate deja în derulare.

 

23 January 2020