"Să vedem dacă, după recompartimentare şi finalizare, un astfel de apartament nu costă mai mult decât unul gata construit de pe piaţa liberă", spune şeful Investiţiilor din Primăria Capitalei

Primarul Chiliman: "Mă mişcă faptul că preşedintele Traian Băsescu este interesat de soarta dezvoltatorilor imobiliari"

Primarii se gândesc cum să transforme proiecte imobiliare de lux în locuinţe socialeMarţi seară, într-o emisiune televizată, preşedintele Traian Băsescu le-a propus primarilor să cumpere şi să finalizeze structurile de blocuri pentru care investitorii nu mai au bani să le termine.

În Capitală există 20 de mari şantiere care, din lipsă de fonduri, şi-au întrerupt activitatea încă de la sfârşitul anului trecut.

"Cred că ar fi bine, ne-ar ajuta la relansare, dacă am încuraja ca dincolo de resursele bugetului de stat, concentrate către investiţii, primăriile să finalizeze în măsura în care pot terminarea ansamblurilor de locuinţe care rămân acum fără finanţare şi rămân neterminate", a spus preşedintele.

Primăria Capitalei aşteaptă vara, să mai scadă preţurile

Directorul general al Direcţiei de Investiţii din Primăria Capitalei, Bogdan Hreapcă, nu exclude posibilitatea ca municipalitatea să cumpere structuri de blocuri nefinalizate, dar o va face după ce strategia locativă pe 2009 va fi finalizată. "În prima jumătate a anului vor fi gata 200 de apartamente pe care le-am finalizat în diverse structuri de bloc moştenite. În funcţie de buget, vom achiziţiona de pe piaţa liberă între 200 şi 400 de locuinţe. Vrem să nu mai amestecăm proprietarii cu cazurile sociale. Un bloc trebuie să fie ori de proprietari ori pentru cazuri sociale sau evacuaţi din casele naţionalizate.

Nu vom achiziţiona de la dezvoltatorii imobiliari decât acele structuri de blocuri neterminate care vor putea fi recompartimentate şi finalizate în maxim 12 luni. Investitorii construiau apartamente de lux pe care noi vom trebui să le transformăm în locuinţe sociale. Potrivit Legii 114, acestea trebuie să se încadreze în anumite suprafeţe. Oricum, înainte vom face o analiză să vedem dacă după recompartimentare şi finalizare un astfel de apartament nu costă mai mult decât unul gata construit de pe piaţa liberă. Achiziţia se va face în a doua parte a anului, după ce preţurile încă vor mai scădea", ne-a declarat directorul Bogdan Hreapcă.

La sectoare, ori nu sunt bani, ori nu sunt şantiere

Soluţia avansată de şeful statului a fost primită diferit de primarii din cele şase sectoare ale Capitalei. Primarul sectorului1, Andrei Chiliman, spune că el nu cumpără şantiere ci locuinţe gata finalizate de pe piaţa liberă. "Mă mişcă faptul că preşedintele Traian Băsescu este interesat de soarta dezvoltatorilor imobiliari, pe care ne sugerează să-i reabilităm financiar prin rezolvarea problemei locative a unor cetăţeni. Noi însă ne concentrăm, spre deosebire de dânsul, mai puţin asupra dezvoltatorilor imobiliari şi mai mult asupra rezolvării problemei locative a celor evacuaţi din casele retrocedate foştilor proprietari, sau a celor cu probleme sociale. Avem o soluţie pe care o aplicăm deja: achiziţionăm apartamente de pe piaţa liberă în care se vor muta cetăţeni aflaţi în situaţii locative delicate", a declarat primarul Andrei Chiliman.

La sectorul 2, soluţia avansată de şeful statului s-ar putea rezolva printr-un parteneriat public-privat, însă nu există structuri nefinalizate. "Mi se pare o soluţie foarte bună. În sectorul 2 investitorii imobiliari au bani să-şi finanţeze terminarea construcţiilor. Dacă ar apărea situaţia ca un dezvoltator imobiliar să rămână fără bani, atunci am putea finaliza investiţia încheind un parteneriat public-privat. După ce analizăm stadiul fizic al structurii, putem să-i propunem un număr de apartamente pentru cât a investit, iar restul să rămână la primărie pentru a fi repartizate evacuaţilor din casele naţionalizate sau cazurilor sociale", a declarat primarul sectorului2, Neculai Onţanu.

Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, spune că abia îi ajung banii pentru investiţii mărunte şi, chiar dacă ar avea un buget mare, tot n-ar avea ce structuri de bloc să cumpere. "În sectorul 4 nu există structuri de bloc nefinalizate. Nu am teren pe care să construiesc şi nici bani să achiziţionez locuinţe de pe piaţa liberă. Am finalizat două cămine de nefamiliştii în Apărătorii Patriei unde am repartizat 288 de garsoniere, de câte 12 metri pătraţi fiecare. Structuri de bloc neterminate şi locuinţe de pe piaţa liberă să cumpere Primăria Capitalei", ne-a declarat primarul sectorului4, Cristian Popescu Piedone.

În sectorul 6 există trei structuri de blocuri, pe Cetatea de Baltă şi Creţani, toate la stadiu de fundaţie. Primarul Cristian Poteraş spune că sfaturile preşedintelui Băsescu sunt foarte importante şi, dacă există prevederi legale, în funcţie de fondurile pe care le atrage, ar putea cumpăra structurile de blocuri pentru care investitorii nu mai au bani să le finalizeze.

Solomon ar vrea să cumpere, dar nu are bani

Primarul Craiovei regretă că nu poate fi pe placul preşedintelui Traian Băsescu. „Eu aş cumpăra locuinţe de la dezvoltatorii imobiliari din Craiova, dar nu am bani. Ştiu că acum preţurile au scăzut foarte mult şi chiar este o perioadă bună de cumpărat. La Primăria Craiova avem un buget din surse proprii de aproximativ 50 de milioane de euro, iar în ultima perioadă colectarea taxelor şi impozitelor se face din ce în ce mai greu. Cu suma asta abia reuşesc să ţin oraşul pe linia de plutire. Dacă aş primi bani de la Guvern sau din alte surse, aş cumpăra", a declarat primarul Antonie Solomon. În Craiova şi în jurul Craiovei s-au dezvoltat 3 ansambluri rezidenţiale, iar acum toţi investitorii au intrat în impas financiar. Spre exemplu, o casă la roşu într-unul dintre cartiere

Ministrul Videanu: „E o idee excelentă, pe care o susţin nu la nivel ministerial, ci la nivel conceptual!"

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, consideră „excelantă" ideea lansată de preşedintele Băsescu privind finanţarea din banul public a finalizării ansamblurilor rezidenţiale pentru care dezvoltatorii imobiliari nu mai au bani. „Din punctul meu de vedere, e o iniţiativă excelentă, pe care o susţin fără rezerve, nu la nivel ministerial, cu la nivel conceptual", s-a entuziasmat Videanu, care a explicat apoi şi în ce constă „conceptualizarea": „Nu trebuie să facem diferenţe între capitalul public şi cel privat, dacă lucrurile sunt în concordanţă cu prevederile legale, transparent şi predictibil. Pentru că orice formă de dinamizare a unui sector industrial, inclusiv a industriei imobiliare, prin intervenţia statului e binevenită într-o asemenea perioadă de criză, cum vedem că se întâmplă în toate ţările europene".

În opinia sa, „Intervenţia statului nu trebuie să vizeze însă ansamblurile rezidenţiale de lux, ci doar pe acelea făcute la un nivel abordabil de preţ, care ar putea căpăta destinaţia de locuinţe sociale. Aşa că singurul minister care s-ar putea implica fie în achiziţionare, fie în parteneriate cu dezvoltatorii imobiliari este Ministerul Dezvoltării, iar pe plan local, administraţiile locale". În ajutorul lui Videanu a sărit imediat colegul său de partid George Scripcaru, primarul Braşovului, care a venit şi cu „demonstraţia practică": programul ALL - Agenţia Locală a Locuinţei - pe baza căruia, de câţiva ani, municipalitatea de sub Tâmpa a stabilit parteneriate cu diverşi dezvoltatori imobiliari, punând la dispoziţia acestora terenurile de construcţie necesare şi primind în schimb 15-20% din apartamentele de bloc construite de acestea, repartizate apoi solicitanţilor de locuinţe sociale, cu prioritate celor evacuaţi din casele retrocedate foştilor proprietari.

Sursa

20 March 2009