De astăzi, administraţiile locale vor putea aplica amenzi tuturor proprietarilor care nu şi-au asigurat locuinţa împotriva calamităţilor naturale. Sancţiunile vor rămâne însă, cel mai probabil, unele teoretice pentru că primarii nu vor să se pună rău cu alegătorii.

20189-shutterstock_46462099_02_123d6fe97c.jpgAstăzi este ultima zi în care proprietarii de locuinţe din România se mai pot asigura împotriva calamităţilor naturale fără să rişte o amendă de la 100 la 500 de lei. Asta spune legea pentru că, în practică, cei care ar trebui să aplice sancţiunile, adică primarii, anunţă că nu vor face în niciun caz acest lucru. Cel mai vocal este chiar preşedintele Asociaţiei Comunelor, Emil Drăghici, cel care reprezintă peste 80% din localităţile rurale din România. "Nici nu se pune problema de a se aplica amenzi pentru că niciun primar nu vrea să-şi pună în cap electoratul. Credeţi dumneavoastră că în 2012, an elecoral va fi vreun primar care să-şi amendeze votanţii? Eu nu cred.", spune Drăghici. Mai mulţi primari de localităţi, contactaţi de capital.ro, confirmă spusele lui Drăghici şi invocă, în plus, motive cum ar fi educaţia precară a locuitorilor sau gradul ridicat de sărăcie din localităţile pe care le conduc. Nici Reprezentanţii Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor nu fac un scop în sine din aplicarea amenzilor.

"Până la urmă legea este lege iar legea spune că pot fi aplicate amenzi. Totuşi, scopul nostru nu este acela de a aplica sancţiuni ci acela de a determina cetăţenii, mai ales pe cei din zona rurală, să înţeleagă că, în caz de dezastru statul nu le va mai acorda niciun ajutor. De aceea este fundamental ca locuinţele să fie asigurate", arată Marius Bulugea, preşedintele PAID.

Propagandă cu ce au la îndemână

Unele primării au delegat 2-3 angajaţi care au ca sarcină de serviciu popularizarea asigurărilor, altele lipesc afişe iar cele mai multe acordă asistenţă agenţilor trimişi de companiile de asigurări şi oferă informaţii oamenilor atunci când trec pe la Primărie cu alte treburi. " Nu cred că vom aplica amenzi într-o primă fază, voi propune consiliului local să mergem pe avertismente primele 6-12 luni. Avem şase oameni care se ocupă cu informarea cetăţenilor şi probabil aceeaşi oameni vor da şi avertismentele. Nu putem da amenzi din prima fază pentru că oamenii sunt săraci", spune Mihai Stepănescu, primarul independent al Reşiţei, oraş cu 25.000 de locuinţe. Şi la sate se lucrează cu oameni din primărie. " Am doi oameni pe care îi pun la dispoziţia firmelor de asigurări. Facem ce putem pentru a conştientiza oamenii. Eu chiar aş vrea ca toată lumea să aibă o asigurare mai ales că suntem într-o zonă de deal unde alunecările de teren sunt frecvente. Din păcate însă oamenii sunt săraci şi nu ar avea cu ce să plătească amenzile.", explică Ion Cristian Rădulescu, primarul din Vişineşti, comună Dâmboviţeană cu 2100 de locuitori.

"Până la urmă vom aplica şi amenzi dacă va fi nevoie însă atunci facem însă toate eforturile pentru a populariza aceste asigurări. Lucrăm cu oameni din primărie dar şi cu agenţi ai companiilor de asigurări care ne-au vizitat destul de des în ultima vreme", spune Eugen Bălănean, primarul din Jibou, un orăşel cu 11.800 de locuitori şi 7000 de locuinţe din judeţul Sălaj.

Şase milioane de locuinţe fără niciun fel de asigurare. Situaţie asemănătoare şi în 2012

La jumătatea lunii iulie, numărul locuinţelor asigurate, obligatoriu sau facultativ împotriva dezastrelor era de sub 2,8 milioane dintr-un total de 8,3 milioane, potrivit datelor oficiale. În acest context, aproximativ 6 milioane de locuinţe rămân neasigurate iar proprietarii lor buni de plată în cazul unui dezastru. Lucrurile nu vor arăta cu mult diferit nici anul viitor. "Dacă ritmul de subscriere de 1.500 poliţe/zi se va menţine şi luăm în calcul o creştere de 10-15% până în iulie 2012 se vor încheia cam 900.000 de poliţe, ceea ce înseamnă un grad de cuprindere de circa 10%. În aceste condiţii, ne vom adapta la portofoliul existent; nu trebuie să uităm însă că în Turcia la 12 ani de la intrarea în vigoare a asigurării obligatorii a fost atins un grad de cuprindere de 28%", arată Marius Bulugea.

Despre poliţa obligatorie:

- Acoperă trei riscuri: de cutremur, de inundaţii şi de alunecări de teren
- Valoarea asigurată este de 20.000 de euro pentru clădirile de tip A(cu structură din beton, cărămidă sau lemn) şi 10.000 de euro pentru cele de tip B(structură din chirpici)
- Prima anuală este de 20 de euro pentru clădirile de tip A şi 10 euro pentru cele de tip B
- Sunt obligaţi să o încheie toate persoanele care până la data de 5 august nu deţin o poliţă(facultativă sau obligatorie) care să acopere cele trei riscuri expuse mai sus
- Singurele clădiri neasigurabile prin lege sunt cele cu risc seismic ridicat sau cele construite fără autorizaţie
- Doar 13 companii pot vinde poliţa PAD în condiţii de legalitate: Astra Asigurări, ABC Asigurări, Ardaf, Carapatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Generali, Grawe, Groupama, Platinum, Uniqua


Sursa

5 August 2011