Primăria sectorului 6 a semnat un contract de finanţare cu BEI prin care 300 de blocuri din sector vor fi reabilitate termic, scopul împrumutului fiind de a finanţa până la 50% din costul proiectului de investiţii în reabilitarea termică a blocurilor.

15714-reabilitare-termica.jpgSuma împrumutată de Primăria sectorului 6 pentru finalizarea acestui proiect este de 70 de milioane de euro, împrumutul fiind contractat pentru o perioadă de 15 ani cu o perioadă de graţie de cinci ani.

Rata dobânzii pentru împrumuturi contractate de Primăria sectorului 6 este Euribor 3M + aproximativ 0,8% pe an.

În programul de reabilitare termică, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului finanţează 50% din totalul lucrării, Consiliul Local 30%, iar 20% asociaţia locatarilor.

Primarul sectorului 6, Cristian Poteraş, a declarat, înainte de semnarea contractului, că acesta a fost aprobat de Consiliul Local şi urmăreşte performanţă energetică, preţ redus la factura de întreţinere şi avantajele estetice ale blocului.

"Prin acest proiect ne aliniem la standarde energetice europene. Toţi aceşti bani vor merge către izolaţiile termice ale blocurilor şi niciun primar nu va putea să oprească acest proiect, întrucât considerăm că este o obligaţie a administraţiei de a face acest lucru. Se ştie ce pierderi sunt înregistrate la blocurile din sector şi era obligaţia noastră să implementăm acest proiect", a declarat primarul sectorului 6.

Vicepreşedintele BEI, Mathias Kollatz-Ahnen, a declarat că proiectul urmăreşte să îmbunătăţească atât aspectul blocurilor, cât şi plata facturii la întreţinere, precizând că în total 23.000 de apartamente din sectorul 6 vor avea costuri mai reduse după finalizarea acestui proiect.

"Acest proiect ajută municipalitatea, pe termen lung pe beneficiari, creează locuri de muncă şi ajută la salvarea planetei printr-un consum redus de energie. Pentru acest an am înregistrat un record de 800 de milioane de euro care nu a mai fost atins pentru proiecte de finanţare", a declarat Mathias.

Reprezentantul BEI a mai precizat că un alt target pentru România îl reprezintă alinierea la standarde energetice europene.

Acest proiect de finanţare a fost încheiat direct cu Primăria sectorului 6, întrucât propunerea a venit din partea instituţiei.

"Există o mulţime de imobile, un consum mare de energie pentru rezolvarea problemei, trebuie să reabilităm un bloc întreg, nu doar un apartament. Suntem deschişi către colaborări şi cu alte oraşe din România. Acest tip de proiect duce la o salvare de energie cuprinsă între 30 şi 70%", a mai spus vicepreşedintele BEI.

Primarul sectorului 6 a adăugat că programul de reabilitare termică reprezintă unul dintre principalele obiective de investiţii ale primăriei şi se încearcă găsirea de soluţii pentru atragerea de fonduri. El a adăugat că până în prezent în sectorul 6 au fost reabilitate termic 27 de blocuri.


Sursa

20 December 2010