O filiera liberala, avandu-i in prim-plan pe Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, si pe Marius Nicoara, presedintele PNL Cluj si fostul sef al Consiliului Judetean Cluj, este acuzata de mai multi proaspat proprietari de apartamente ca i-a tepuit.

Primaria sectorului 1 a dat milioane de euro dezvoltatorilor liberali ca sa ii scoata din faliment |Asta dupa ce oamenii au facut economii si credite pentru ca doreau sa-si petreaca o viata cat de cat confortabila intr-unul din cartierele rezidentiale din Bucuresti. Este vorba despre o tranzactie facuta intre colegi de partid ca "sa iasa banu' ".

Giulesti Real Estate SRL - Lacul Morii Rezidential este numele complexului ale carui apartamente au fost scoase la vanzare la sfarsitul anului 2007.

Din cauza faptului ca afacerea parea a fi un fiasco - doar 20% din locuinte fiind vandute -, proprietarii, printre care si Marius Nicoara, au aranjat cu Primaria sectorului 1 sa incheie un contract de vanzare-cumparare prin care Consiliul Local sa achizitioneze 80% din apartamente si sa transforme complexul rezidential in locuinte sociale.

• Majoritatea finantatorilor Giulesti Real Estate SRL detin actiuni la Banca Transilvania. O parte din finantare (20%) a fost asigurata prin credite bancare chiar de la BT. Reporterii "Gardianul" au realizat un material cutremurator cu camera ascunsa, pe care-l veti putea urmari pe www.gardianul.ro, din care reies indiferenta edililor, aroganta, sarcasmul si nesimtirea sefilor de cabinet, nestiind ca sunt filmati si ca printre proprietarii de la Lacul Morii s-au strecurat si ziaristi sub acoperire.

Giulesti Real Estate SRL - Lacul Morii Rezidential este numele complexului ale carui apartamente au fost scoase la vanzare la sfarsitul anului 2007. Din cauza faptului ca afacerea parea a fi un fiasco - doar 20% din locuinte fiind vandute -, proprietarii, printre care Stefan Petre, Valentin Nica, Nicolae Iulian Badiu - oameni de casa ai liberalilor, asociati si cu Marius Nicoara, actual presedinte PNL Cluj, au aranjat cu Primaria sectorului 1 sa incheie un contract de vanzare-cumparare prin care Consiliul Local sa achizitioneze 80% din apartamente si sa transforme complexul rezidential in locuinte sociale. Acest demers a dus la disperarea celor care cumparasera deja ansamblurile de camere la un pret aproape dublu decat cel pe care l-au platit reprezentantii Primariei sectorului 1. Oamenii sunt ingrijorati de faptul ca in ansamblul Giulesti se vor caza persoane certate cu legea si care, inevitabil, le vor face viata un calvar. Mai mult, complexul in cauza se afla in sectorul 6, iar primariile de sector nu pot administra bunuri care nu se afla pe raza lor teritoriala.

Conform Legii 215 pe 2001, articolul 95, administratiile locale au competente administrative doar pe raza teritoriala a sectoarelor pe care le conduc. Este lesne de inteles de ce singura primarie liberala de sector a cumparat locuinte tocmai in acel complex rezidential. Majoritatea finantatorilor Giulesti Real Estate SRL detin actiuni la Banca Transilvania. O parte din finantare (20%) a fost asigurata prin credite bancare chiar de la Banca Transilvania, diferenta fiind acoperita din resursele companiei. Reporterii "Gardianul" au realizat un material cutremurator cu camera ascunsa din care reies indiferenta edililor, aroganta, sarcasmul si nesimtirea sefilor de cabinet care, nestiind ca sunt filmati si ca printre proprietarii de la Lacul Morii s-au strecurat si ziaristi, au aratat cum sta, de fapt, treaba in primarie atunci cand cetatenii cer, disperati, ajutorul celor pe care i-au votat. "Daca vreti, puteti sa-l asteptati pe dom' primar si sa faceti o poza cu el, eventual sa va dea un autograf. Cazul nu are cum sa vi-l rezolve!", este doar una din replicile zeflemitoare ale lui Mihai Badea, seful de cabinet al invizibilului primar Chiliman.

Cristina Mihai, consultant de vanzari, si Tudor Nedelcu, directorul general al Giulesti Real Estate, n-au considerat ca este nevoie sa le marturiseasca reporterilor nostri, care s-au dat drept Adrian Popescu si Filip Georgescu, clienti interesati sa cumpere o garsoniera si un apartament in cladire, ca acolo urmeaza sa se mute persoane evacuate din case. Doar dupa ce acestia au zis ca au citit pe forumuri ca unele locuinte au fost achizitionate de Primaria sectorului  1, pentru cazurile sociale, Cristina Mihai a recunoscut acest fapt.

Reporter: Am vazut comentarii pe forumuri ca s-ar fi vandut la primarie...
Consultant vanzari: Da, acestea sunt vandute la primarie, asta-i adevarul, da.  Am citit si noi aceste comentarii rautacioase, ce sa va zic... noi nu le bagam in seama.

Reporter: Pai, primaria poate repartiza pe cine vrea...
Consultant vanzari: Noi am vorbit, in momentul in care s-au facut contractele, s-a discutat. Este un ansamblu rezidential nou, asta a fost conditia... le-am zis, «va rugam sa nu intre tigani !». Inca nu s-au mutat, daca vreti, puteti astepta si va puteti muta dupa aceea... Va zic asa, intr-un fel sa va mai ajut. Puteti astepta sa se mute si... nu stiu, vedeti... daca sunteti de-acord. (...)

Reporter: Primaria a cumparat la aceleasi preturi?
Consultant vanzari: Nu pot sa va zic. Aproximativ la fel. Cine va veni aici va trebui sa aiba bani. Nu pot veni oameni saraci pentru ca este un ansamblu rezidential si fiecare va plati conform conditiilor de aici. Asteptam sa se mute. Intai se repartizeaza oamenii mai amarati in alte ansambluri. Primaria a mai cumparat si in alte parti. (...)

Reporter:  Ma gandesc ca sunteti destul de incantati ca ati vandut.
Consultant vanzari: Pana la urma, afacerea e afacere. Sunt foarte multe ansambluri care stau cu apartamentele goale si au dat faliment, au inchis lucrarile. Noi continuam, continuam. Al treilea bloc e vandut in totalitate.

Valoare injumatatita peste noapte

Locatarii, cei care au platit pentru o garsoniera 82.000 de euro  si pentru un apartament 120.000 de euro, nestiind ca Primaria va cumpara la randu-i angro, se afla in pragul disperarii din doua motive. Primul pentru ca stiu ca ansamblul rezidential se va transforma intr-un ghetou, iar al doilea pentru ca valoarea locuintelor in care s-au mutat de curand s-a injumatatit. Cristina Anton, locatar in «imobilul liberal», a explicat: «In momentul in care noi am platit ultima transa de bani, ei faceau mese cu primaria.

Am aflat ulterior ca imobilul in care stam o sa fie cumparat in mare parte de primarie. Am dat 82.000 de euro pe garsoniera. Imobilul are acum destinatie sociala. Eu nu o mai pot vinde peste 40.000 de euro din cauza acestui fapt. Sfatul meu pentru cineva care vrea sa cumpere o locuinta este sa isi angajeze un detectiv inainte. Ni s-au promis porti cu senzori, camere de luat vederi, spatii verzi. In momentul de fata sunt doi copaci si, daca suntem cuminti, ne-au promis ca le pun si frunze.»

Faceti poze cu primarul invizibil

Rezolvarea cazului sau macar cateva explicatii nu le putea primi nimeni decat de la autoritatile locale din sectorul 1. Acolo insa, proprietarii din Giulesti au dat peste aroganta sefului de cabinet al primarului Chiliman, Mihai Badea, care, nestiind ca este filmat de reporterii nostri (proprietari sub acoperire), i-a invitat pe locatarii inselati sa faca poze cu primarul si, eventual, sa-i ia si un autograf. «Ati venit sa va rezolvati problema sau sa il vedeti pe primar? Daca ati venit sa il vedeti pe primar si sa faceti poze cu el, este cu totul altceva.»
Sef cabinet: Daca vreti sa va pozati cu el, sigur...

Reporter: Am un aparat foto, pot sa fac si eu poze cu domnul primar?
Sef cabinet: Nu cred ca are acum timp de poze!

Reporter: Ne-ati spus ca, daca vrem o poza, putem face poze cu primarul. Asta face domnul Chiliman in primarie, poze cu cetatenii?
Sef cabinet: Pai, nu poate
sa-ti rezolve problemele, tu nu intelegi, esti greu de cap?

Reporter: Asta inseamna relatia cetatean-primar?
Sef cabinet: Nu, primarul daca poate sa te ajute, te vede si te ajuta.

Reporter: Pai, nu ma vede!
Sef cabinet: Nu va poate ajuta primarul, ce nu intelegi? Nu inteleg ce nu pricepi.

Reporter:  Am inteles ca problema se rezolva sus. Oamenii astia au mai fost sus o data si nu s-a rezolvat nimic.
Sef cabinet: Pai, si e vina mea sau a primarului?

Reporter: Cand nu se rezolva la viceprimar, nu incercam sa vorbim cu primarul?
Sef cabinet: Nu, va mai spun o data. Primarul nu e seful viceprimarului. Primarul e sef pe domeniul lui.

Reporter: Si care e domeniul primarului?
Sef cabinet: Altele!

I-a iesit porumbelul din gura  

In continuare, Mihai Badea a gasit motivele pentru care totul merge prost. Redam un dialog purtat de seful de cabinet al primarului Chiliman cu oamenii aflati la usa edilului:

Proprietara: Din moment ce bugetarii nu au bani de salarii, se taie prime, sporuri, nu au bani pentru invatamant, primaria plateste sa cumpere ansambluri de lux?
Sef cabinet: Statul nu are bani pentru ca este prost condus, nu pentru ca nu ar fi bani.

Reporter: Domnu', de cate luni e guvernul prost condus?
Sef cabinet: De curand, ca pana acum a fost bine condus. Ai auzit tu pana la guvernul actual ca nu sunt bani de aia, aia, aia? Nu ai auzit, iti spun eu. Erau si bani de guvernare, si de administrare. 

Reporter: Pentru locuinte sociale de lux au fost bani?
Sef cabinet: Da, au fost si sunt in continuare...

Badea a explicat pe sleau si cum a decurs toata tranzactia:
Sef cabinet: Vreti sa va spun ceva? Daca ma intrebati pe mine personal, eu pot sa va spun un singur lucru. Firma a zis: «Domn'e, am niste apartamente, nu le cumpara nimeni, nu le vreti voi? Pai, la ce pret? Pai, hai sa facem pretul mai mic! E ok.»

Reporter: Asa s-a intamplat?
Sef cabinet: Sunt convins!

«Asa trateaza primarul problemele grave»

Dupa aproximativ 20 de minute, dupa ce reporterii nostri si proprietarii au urcat un etaj ca sa stea de vorba cu viceprimarul Dan Tudorache, care bineinteles nu a fost de gasit, primarul Chiliman plecase din institutie. Sau, cel putin asa sustinea seful sau de cabinet.  
Sef cabinet: Vorbesc serios, primarul a plecat acum cinci minute.
Reporter: Ne-ati trimis la domnul viceprimar, iar domnul viceprimar nu este...
Sef cabinet: Si eu ce sa va fac?... Unu la mana, eu nu incerc sa va aburesc, doi la mana, primarul a plecat.

Reporter: Primarul a plecat imediat dupa ce am urcat noi.
Sef cabinet: A plecat...

Reporter: Bine, recunoasteti ca asta e o problema grava?
Sef cabinet: Da, este o problema grava!

Reporter: Daca aceasta este o problema grava si domnul primar nu vrea sa vorbeasca cu noi, inseamna ca asa trateaza el problemele grave.
Sef cabinet: Asa trateaza el problemele grave.

Nici ziaristii n-au voie sa-l auda pe Chiliman

Contactat telefonic, primarul Chiliman nu a dorit sa isi exprime punctul de vedere legat de acest subiect. A preferat sa-si puna consilierul, pe Alexandru Ichim, sa ne raspunda la intrebari. Parca obisnuit cu traficul de influenta, lui Ichim i se parea neverosimil ca un jurnalist, care a fost sesizat de proprietarii apartamentelor rezidentiale, sa-si faca meseria. El sustinea ca ziaristul cu care vorbea la telefon este si proprietar al unei locuinte din complexul cu pricina.

Alexandru Ichim: Dumneavoastra sunteti unul dintre cei zece care ati venit la primarie deranjat de faptul ca veti fi vecin cu nu stiu ce persoane.
Redactor: Nu, eu sunt jurnalist si n-am cumparat nimic.
Alexandru Ichim: Bine, atunci acei prieteni ai dumneavoastra...
Redactor: Nu sunt prietenii mei. Sunt niste oameni care s-au plans de o situatie. Sunt disperati!

Alexandru Ichim (ironic): Le-am vazut disperarea de pe fete, ca m-am intalnit cu ei...
Redactor: Daca vreti sa fiti si sarcastic... Am realizat un material cu camera ascunsa la primarie si am vorbit cu domnul Mihai Badea. Sa speram ca va fi demis pentru binele cetateanului dupa aparitia materialului.

Alexandru Ichim: Va spun eu ca nu va fi demis nimeni. Dumneavoastra, in calitate de proprietar al unui apartament in acel ansamblu, veti fi deranjat de aceasta problema. Noi nu putem fi acuzati ca am cumparat ieftin pentru a rezolva problema unor cazuri sociale si a unor persoane evacuate. Dumneavoastra cand o sa mai veniti, o sa facem o discutie cu persoanele beneficiare ale acelor locuinte. Nu e cel mai corect asa, sa va cunoasteti vecinii?

Redactor: V-am mai spus, eu sunt ziarist. Au venit niste oameni la mine, m-au sesizat cu privire la problemele lor. Eu imi fac meseria.
Alexandru Ichim: Si eu nu sunt dus cu pluta!

Redactor: Ma rog...
Despre cazul in sine, consilierul a declarat ca: «Primaria de sector poate sa achizitioneze bunuri si sa le administreze conform Legii achizitiilor publice, Legea patrimoniului... Primaria nu poate fi acuzata de o ilegalitate. Acele zece persoane fac un proces de intentie. Nu stiu ce ati verificat dumneavoastra, modalitatea de achizitie a fost comunicata de la jumatatea anului trecut. S-a facut pe baza de oferte. Primaria a analizat ofertele si a cumparat la pretul cel mai mic. Ce vina are primaria ca oamenii aia se afla in pragul disperarii? Nu s-au facut achizitii de partid, ci de pe piata libera. Nu e adevarat ca, daca nu cumpara primaria, societatea intra in faliment.
Redactor: Pai, facea fata firma cu doar 20% din apartamentele vandute? E la mintea cocosului...
Alexandru Ichim: Nu stiu la care cocos va referiti dumneavoastra, la care minte a cocosului. Care e problema? Ca am cumparat noi ieftin apartamente?

Sursa

16 martie 2009