"Primaria Capitalei va cere in instanta recuperarea terenului aferent proiectului "Paradisul Verde"
Primarul general Traian Basescu a anuntat ca Primaria Capitalei va deschide o actiune in instanta pentru a recupera terenul concesionat de Primaria sectorului 2 in cadrul proiectului "Paradisul Verde". El sustine ca proiectul prin care Primaria sectorului 2 a concesionat 390.000 de metri patrati de teren pentru constructia unui cartier rezidential in zona Lacului Tei din Capitala este ilegal.
Potrivit unei hotarari a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), terenul a fost alocat construirii de locuinte sociale, nu a unui cartier rezidential. Mai mult, Primariei sectorului 2 i s-a aprobat, in 1998, concesionarea a 257.142 de metri patrati, sustine primarul general. El reclama ca, potrivit informatiilor pe care le detine, societatea Paradisul Verde SRL (careia i-a fost concesionat terenul) s-ar pregati sa puna sub ipoteca pamantul pentru a obtine creditul necesar construirii locuintelor.
Basescu a luat decizia ca, in aceste conditii, Primaria Capitalei sa deschida o actiune in instanta pentru a recupera terenul. "Acest teren este proprietatea Primariei si nu proprietate privata cu care domnul Ontanu sa serveasca interesele partidului", a atras atentia Basescu.
"Ontanu se disculpa
In replica, primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, a declarat ca Traian Basescu este "principalul artizan" al acestei afaceri. "Primarul general gestioneaza activitatea Primariei si va raspunde pentru rezultatele muncii subalternilor sai", a spus el. Ontanu a respins acuzatiile primarului general, aducand ca argument in favoarea sa avizul de urbanism emis de Primaria Capitalei pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al zonei respective.
Potrivit documentului invocat de Ontanu, "prezentul PUZ este generat de un teren domeniu privat al municipiului Bucuresti, propus spre concesionare, in suprafata de 369.116 metri patrati. (...) PUZ isi propune sa transforme in rezidenta si functiuni complementare, precum fundatia actuala aflata in paraginire".
Primarul sectorului 2 a mai precizat, citand din acelasi document, ca proiectul mai prevede amenajarea de locuinte individuale colective, terasate, cu functiuni complementare, preponderent vile cu parcele, tipologie de locuit deficitara in Bucuresti. "Acesta este avizul dat de Directia Generala de Urbanism a Primariei Capitalei, pe care semneaza sefii de serviciu, inclusiv arhitectul-sef al municipiului Bucuresti. Aceasta este destinatia pe care Primaria Capitalei a dat-o acestui teren", a precizat Ontanu.
Edilul sectorului 2 a mai apreciat ca primarul Bucurestiului este "mai implicat in aceste aprobari decat Primaria sectorului 2"."Noi am cerut in scris, la sfarsitul anului trecut, sa preia acest teren, insa Traian Basescu ne-a trimis o scrisoare prin care a precizat clar ca nu este de acord cu acest lucru".
"Anca Boagiu l-a dat in judecata pe primarul Neculai Ontanu
Deputatul PD Anca Boagiu a depus plangere penala impotriva primarului sectorului 2, Neculai Ontanu, la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2 pentru sarvarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, intereselor personale si inselaciune. Boagiu il acuza pe Ontanu ca este vinovat de schimbarea, in mod ilegal, a destinatiei unui teren din construirea de locuinte sociale in construirea unui cartier rezidential.
In anul 1998, prin Hotararile nr. 97/1998 si nr. 126/1998 ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a fost atribuit in folosinta gratuita si, ulterior, in concesionare pe termen de 99 de ani, Consiliului Local al sectorului 2, un teren in suprafata de 257.142 metri patrati situat in str. Fabrica de Glucoza nr. 6 - 8, in zona Tei Toboc, destinat realizarii de utilitati publice si locuinte. Ulterior, acest teren a fost concesionat, fara licitatie, firmei SC Paradisul Verde SRL, conform unei hotarari a Consiliului Local al sectorului 2. Desi suprafata concesionata era de 257.142 de metri patrati, primarul Ontanu a promovat un proiect de hotarare prin care s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru o suprafata mult mai mare, de 390.893 metri patrati.
Potrivit plangerii penale, in contradictie cu legile tarii si fara a avea un mandat special, conform legii, din partea Consililui Local al sectorului, primarul Ontanu a semnat o tranzactie cu SC Paradisul Verde SRL prin care a pus capat dosarului aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, intre Consiliul Local al sectorului 2 si SC Paradisul Verde si a schimbat in mod ilegal destinatia terenului din construirea locuinte sociale in construirea unui cartier rezidential.
Tot fara aprobarea Consiliului Local al sectorului 2, primarul Ontanu a incheiat si un Act aditional la Contractul de Concesiune semnat cu firma SC Paradisul Verde, prin care s-a schimbat scopul concesionarii fara acordul CGMB. Prin incheierea acestui act, primarul Ontanu a savarsit si infractiunea de inselaciune prin aceea ca, odata cu incheierea acestor conventii, a mentinut in eroare pe reprezentantul SC Paradis Verde SRL, cu privire la indreptatirea sa de a incheia acte juridice, sustine Anca Boagiu.

10 July 2002