Piata de consultanta imobiliara va cadea cu mai mult de 50% fata de anul trecut, spune Bogdan Georgescu, seful Colliers International, cea mai mare firma de consultanta imobiliara in ultimii ani, dupa ceea ce el numeste "prima vara calma din ultimii zece ani". Exista si parti bune in acest declin?

http://blog.ourchurch.com/wp-content/uploads/2008/10/save-money-cut-costs.jpgProaspat mutat intr-un nou sediu din Floreasca, Bogdan Georgescu, cel care conduce de zece ani operatiunile din Romania ale firmei de consultanta imobiliara Colliers International, a depasit stadiul in care avea timp doar de o discutie telefonica de "jumatate de minut", intre zecile de intalniri purtate cu fonduri de investitii sau dezvoltatori imobiliari, toti aflati in goana de a cumpara sau construi cate ceva.

Iar acei ani au fost extrem de prolifici si pentru firma. Veniturile se dublau de la un an la altul, sarind in 2007 de pragul de 20 de milioane de euro, o suma enorma pentru o firma de servicii cu mai putin de 100 de angajati, care s-au obisnuit cu venituri personale mult peste media Capitalei.

Din a doua jumatate a anului trecut lucrurile s-au schimbat insa dramatic in piata imobiliara, iar blocajul actual nu avea cum sa nu ii afecteze si pe consultanti, care si-au vazut clientii blocand proiect dupa proiect. Pana sa ajunga la linistea de astazi, Georgescu admite faptul ca firma pe care o conduce a trecut printr-o perioada dificila, cauzata tocmai de acest regres.

Investitorii sunt "in vacanta"

"Am traversat o perioada de framantari. A fost un soc pentru toata lumea ca facem mai putini bani in aceasta perioada, dar in timpul acestei veri angajatii s-au adaptat la noua situatie si se vad rezultatele. Vara era pentru noi o perioada extrem de aglomerata, dar nu si in acest an cand, ca niciodata, investitorii si-au luat vacanta pentru ca oricum nu se intampla nimic", afirma Georgescu.

Cum se traduc schimbarile pietei in ceea ce priveste veniturile din consultanta imobiliara?

"Afacerile vor fi sub nivelul de 50%, fata de anul trecut", apreciaza Georgescu. Astfel, consultantii ar putea aduna la final de an incasari de doar 30 de milioane de euro, potrivit estimarilor ZF.



Sursa

25 September 2009