Nici (re)venirea studenţilor la universităţi nu a reuşit să anime piaţa chiriilor. Potrivit specialiştilor, anul acesta este prima toamnă când chiriile nu au crescut, ba din contră, au scăzut.

14425-148074-prima.jpgPână acum, începutul anului universitar era mană cerească pentru proprietarii care îşi închiriau locuinţele, cererea mare ridica preţurile cu cel puţin 10-15%.

Criza a dat peste cap planurile proprietarilor care au aşteptat toamna pentru a-şi închiria apartamentele la un preţ mai mare. Cererea din partea studenţilor nu a mai fost ca în alţi ani.

„În primii doi ani din facultate am stat în chirie în zona Lujerului, am plătit şi 300 euro/lună. Am preferat anul acesta să îmi iau un loc în cămin, să nu mai dau bani pe chirie. Am observat că au scăzut chiriile, dar în cămin e mult mai ieftin.", spune Laur, student la Politehnică.

„Stau cu o prietenă într-o garsonieră. La cămin stau patru într-o cameră, aşa că e mai bine în garsonieră. Plătesc 170 euro/lună în Titan. Mulţi colegi de-ai mei s-au mutat mai mulţi împreună, e mai ieftin. Iar dacă se găsesc patru-cinci şi iau un apartament cu trei camere pot plăti şi 60 euro pe lună la o chirie de 300 euro.", ne-a spus Oana, studentă la A.S.E.

„Este primul an în care nu vine un val de studenţi care să ridice un pic piaţa sau oferta este atât de mare încât nu se mai simte intervenţia lor. Mai rău ca în toamna aceasta, piaţa chiriilor nu a fost niciodată. A fost o perioadă când a mers foarte bine, dar în august şi jumătatea lui septembrie a mers foarte slab. Oferta este foarte mare, sunt extraordinar de multe proprietăţi libere şi cu preţuri de bun simţ. Sunt multe cereri pe proprietăţi ieftine, de genul 150 - 250 euro. La banii aceştia găsim, în general, garsoniere şi apartamente cu două camere în cartiere.", spune Carmen Mihăiţă, managing partner al agenţiei Veles.

Chiriile mici cele mai căutate

Chiriile pentru garsoniere şi apartamente cu două camere în Capitală au scăzut în ultimele luni, cu circa 10 procente, spun specialiştii imobiliari, iar aproape de începerea anului universitar au reapărut oferte de 100 - 150 euro/lună pentru garsoniere în cartiere precum Titan, Berceni, Rahova sau Drumul Taberei. Chirii mai ieftine pentru apartamente cu două camere găsim în Titan, Brâncoveanu, Drumul Taberei, Colentina, Giurgiului şi Berceni.

„Chiriile au scăzut şi în centrul oraşului. Am observat în ultimele două luni scăderi la proprietăţi care erau bine închiriate în 2007 - 2008, cu 500 - 700 euro, acum au ajuns şi la 250 euro/lună. De aceea, vreau să spun că piaţa a intrat în normalitate.", susţine Carmen Mihăiţă, managing partner al agenţiei Veles.

Chiriaşii renegociază

Scăderile salariale din acest an i-au adus pe mulţi chiriaşi în imposibilitatea de a-şi mai putea acoperi datoriile lunare către proprietari. „Multe dintre închirierile care s-au încheiat în ultima perioadă sunt de fapt chiriaşi care s-au relocat. Fie au găsit suprafeţe mai mari la aceeaşi bani, fie proprietarul nu a vrut să mai scadă chiria şi au plecat în altă parte unde plătesc mai puţin.", spune Ionuţ Butoi, secretar general Uniunea Naţională a Agenţilor Imobiliari.

Şi tot ca o tendinţă, putem spune că cei care stau în chirie preferă să-şi renegocieze contractele în moneda naţională. „De teama creşterii monedei europene, tot mai mulţi clienţi îşi renegociază chiriile în lei. Proprietarii nu sunt prea încântaţi, dar nu prea au încotro. Chiriaşii, ca şi cumpărătorii, se simt suverani şi au multe pretenţii.", mai spune Butoi.

Vacanţa i-a trimis pe mulţi studenţi acasă

O altă problemă cu care s-au confruntat proprietarii în acest an a fost plecarea acasă a studenţilor imediat după terminarea anului universitar. Până acum, de teamă că nu vor mai găsi locuinţe libere în zonele de interes pentru ei, la preţuri bune, studenţii plăteau chirie şi pe timpul verii, chiar dacă nu stăteau în Bucureşti toată vacanţa. În prezent, oferta este atât de bogată în tot oraşul încât tinerii nu se mai tem că nu au unde să stea.


Sursa

20 October 2010