Proprietarii de locuinţe trebuie să-şi cumpere o poliţă de asigurare obligatorie a casei până la 15 ianuarie, dată la care expiră perioada de şase luni de la startul sistemului, în caz contrar primăriile urmând să aplice sancţiuni cuprinse între 100 şi 500 de lei.

15538-casa-nisip.jpgPoliţa obligatorie acoperă daunele produse de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren şi costă 10 sau 20 de euro pe an în funcţie de materialul de construcţie al imobilului. Suma asigurată este de 10.000, respectiv 20.000 de euro.

Până la sfârşitul lunii octombrie fuseseră emise aproximativ 85.000 de poliţe, dintr-un număr total de peste opt milioane de locuinţe care urmează să fie asigurate.

Numărul locuinţelor asigurate printr-o poliţă obligatorie ar putea fi însă mai mic de opt milioane după ce deputaţii au adoptat un amendament pentru ca proprietarii care au încheiat o asigurare facultativă să nu mai cumpere şi o poliţă obligatorie. Legea a fost trimisă pentru promulgare la Preşedinţie.

În prezent sunt peste două milioane de locuinţe asigurate individual, iar scăderea gradului de dipersie a riscurilor acoperite de poliţa obligatorie aduce în discuţie majorarea preţului poliţei, reprezentanţii Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor apreciind că aplicarea acestui amendament ar putea duce pe termen lung la abandonarea acestui program.


Sursa

7 December 2010