Prima de stat scade la 100 de euro pe an 
CAPITAL - 21.07.2005
 

Sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ este practicat la ora actuala in Romania de Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), iar in perioada imediat urmatoare, va intra pe aceasta piata si o banca a grupului HVB. Spre deosebire de sistemul traditional al creditelor imobiliare si ipotecare, bancile pentru locuinte crediteaza doar 50% din valoarea investitiei si reduce substantial riscul de neplata a ratelor. Acest tip de credit nu poate fi accesat decat in lei si beneficiaza de dobanzi fixe, stabilite dinainte pentru toata durata procesului de economisire si creditare. Atractivitatea acestui produs se datora pana acum si primei de stat de 30% din totalul economiilor dintr-un an (maximum un salariu lunar mediu brut pe economie) pentru fiecare client. Saptamana trecuta insa, printre-o ordonanta de urgenta, Guvernul a modificat legea care a stat la baza acestui sistem de economisire-creditare. Prin noul act normativ, contributia statului este redusa de la 30% la 15% din totalul economiilor facute de unul din clientii care a incheiat un astfel de contract. In plus, prima de stat nu va mai fi legata de salariul mediu brut pe economie (care este de asteptat sa creasca pana in momentul aderarii la Uniunea Europeana), ci limitat la suma de 100 de euro pe an. Dupa cum a explicat si Lazlo Borbely, ministrul delegat al Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului (MLPAT), prima de stat are si cateva exceptii, “ea poate creste pana la nivelul de 115 euro si chiar 130 de euro pe an pentru tinerii casatoriti cu varsta de pana in 35 de ani, in functie de numarul de copii in intretinere”.
Pentru economiile facute de clientii RBL in 2004, ministerul trebuie sa plateasca prime de stat in valoare de 81 de miliarde de lei. Pentru contractele aflate in derulare, MLPAT va achita primele la nivelul stabilit in legea trecuta, adica acel 30% din totalul economiilor. Pentru cei care vor incheia de acum incolo contracte, nivelul primei va scadea la acel maximum 100 de euro pe an stipulat in ordonanta de urgenta.
RBL, deocamdata singura institutie de acest gen activa pe piata romanmeasca, nu comenteaza prea mult decizia ministerului: “Actionarii nostri au decis anul trecut sa faca o investitie de 15 milioane de euro, plecand de la existenta unui cadru legislativ care stimula activitatea de economisire-creditare pentru domeniul locativ – Legea nr. 541/2002. Ii vom informa pe actionarii nostri despre modificarile aduse Legii nr. 541/2002, vom analiza impreuna si vom stabili strategia viitoare pe piata romaneasca”, precizeaza un comunicat al RBL.
Ministrul Borbely se disculpa, precizand ca nu a cerut modificarea legii pentru ca ar fi dorit sa urmeze exemplul celorlalte tari din Uniune unde acest sistem functioneaza, ci datorita faptului ca “analizele bugetare dovedesc ca, in trei sau patru ani, acest sistem se va extinde, iar nivelul primelor va ajunge la 23,5 milioane de lei noi, adica 235 de miliarde de lei. Acest nivel, MLPAT nu mai are cum sa-l sustina.”
Chiar daca este o modificare importanta a contributiei statului, sistemul de economisire-creditare ramane in continuare atractiv, altfel nu s-ar explica hotararea HVB de a ramane in continuare pe aceasta piata. In plus, sistemul prezinta si avantajul ca mai multi membri ai unei familii pot intra in acest sistem si pot beneficia toti de prima de stat chiar in varianta noua, deoarece in urma negocierilor cu BNR si cele doua banci implicate in acest sistem, MLPAT nu a introdus si un set de criterii care sa fie impus celor care vor sa intre in acest sistem de achizitionare de locuinte.

“Pentru contractele deja incheiate pana acum, ramane valabila prima de 30%, dar pentru contractele viitoare, prima de stat va fi de 15% si maximum 100 de euro, cu unele exceptii.”

Lazlo Borbely,
ministrul delegat al Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului

Modificari ale Legii 541

• Principala modificare se refera la reducerea primei de stat de la 30% din valoarea economiilor anuale ale unui client (dar nu mai mult de un salariu mediu brut pe economie) la 15%.
• Valoarea primei de stat nu va putea sa depaseasca suma de 100 de euro. Exceptie fac tinerii casatoriti cu varsta de pana in 35 de ani care au un copil, caz in care prima este de 115 euro. Pentru tinerii cu doi copii, prima de stat poate sa creasca pana la 130 de euro. Bineinteles, cu conditia ca aceasta suma sa reprezinte 15% din economiile unui client.

TINTEANU MOLDOVEANU Gabriela

21 July 2005