Când sunt pe punctul de a semna antecontractul, proprietarii se răzgândesc şi spun că au primit o ofertă mai mare. Există şi un efect pozitiv: cei care vor să vândă apartamente mai scumpe de 60.000 de euro sunt dispuşi să mai lase din preţ ca să beneficieze de program.

„Prima Casă” umflă preţurile locuinţelor vechi de până la 60.000 de euro cu 10%Unul dintre efectele programului guvernamental „Prima Casă" este că unele apartamente vechi au preţuri din ce în ce mai mari, deşi analiştii imobiliari spuneau că acest lucru e foarte puţin probabil.

Astfel, unii proprietari care doreau să vândă un apartament al cărui preţ se situa sub plafonul de 60.000 de euro, cât este garanţia statului pentru un credit ipotecar prin "Prima Casă", au urcat cu până la 5.000 de euro preţul.

„Există destulă neseriozitate din partea proprietarilor. Spre exemplu, trebuia să finalizăm tranzacţia pentru un apartament cu două camere în Drumul Taberei, la preţul de 49.500 de euro cu tot cu comisionul agenţiei şi taxa către stat, iar proprietarul m-a anunţat, când trebuia să facem antecontractul, că o altă agenţie s-a oferit să îl vândă pentru 55.000 de euro", ne-a declarat Mihaela Maftei, directorul unei agenţii imobiliare din Bucureşti.

Potrivit acesteia, cumpărătorul avea 80% din valoarea apartamentului, iar restul urma să-i obţină printr-un credit, fiind eligibil în cadrul proiectului „Prima Casă".

Nici provincia nu se lasă mai prejos

Chiar dacă acum sunt doar cazuri izolate, din ce în ce mai mulţi proprietari îşi încearcă norocul, în speranţa de a obţine un preţ mai mare. Un alt astfel de exemplu este un apartament cu două camere din Titan, confort 1, pentru care proprietarul ceruse iniţial 55.000 de euro, iar odată cu primele veşti despre programul guvernului, l-a scos la vânzare pentru 60.000 de euro, ne-a declarat administratorul unei agenţii imobiliare din Bucureşti.

Nici proprietarii din provincie nu se lasă mai prejos

În Cluj-Napoca, un proprietar, auzind de programul guvernului, a decis, peste noapte, să ceară mai mulţi bani. „Da, s-a întâmplat ca proprietarii să-şi schimbe preţul, mai ales acum cu programul «Prima Casă». De obicei, cer cu 2.000 - 3.000 de euro mai mult", ne-a declarat un agent imobiliar din Cluj-Napoca.

Unii proprietari au lăsat din preţ ca să atingă pragul de 60.000 de euro

Între timp, până va fi operabil programul, agenţiile caută proprietari care vând apartamente ce se încadrează în plafonul de 60.000 de euro.

 

 

Sursa

1 iulie 2009