Trei bănci, dintre care două de top zece, practică dobânzi mai mari la creditele imobiliare în lei acordate prin programul Prima Casă, garantate de stat, faţă de creditele imobiliare standard aflate în ofertele lor.

La UniCredit Ţiriac Bank, bancă aflată pe locul şase după active, creditele în lei prin programul Prima Casă au o rată a dobânzii de 13,26% pe an şi o dobânda anuală efectivă (DAE) de 14,96%, în timp ce pentru produsul "Creditul imobiliar pentru locuinţă" (creditul imobilar standard al băncii, fără garanţii guvernamentale) banca practică o rată a dobânzii de 11,8% pe an, la o DAE de 13,15%.

Un calcul simplu arată că rata dobânzii şi DAE sunt cu 1,46 puncte procentuale, respectiv 1,81 puncte, mai mari la creditele imobiliare Prima Casă, faţă de creditele imobiliare standard aflate în oferta băncii.

Banca Transilvania (BT), a opta bancă după active din sistemul bancar românesc, practică o rată a dobânzii de 10,65% pe an pentru creditele în lei acordate prin programul Prima Casă, la o DAE de 14,7%.

Pentru creditul imobiliar în lei fără garanţii guvernamentale, dobânda este de 10% pe an, iar DAE de 11,2%. Astfel, clienţii BT beneficiază de o rată a dobânzii şi de o DAE cu 0,65 puncte, respectiv 3,5 puncte mai mici la creditele imobiliare standard, în comparaţie cu cele din programul Prima Casă.

Banca Transilvania calculează rata dobânzii pentru creditele imobiliare acordate prin programul Prima Casă în funcţie de ROBOR la trei luni, în timp ce dobânda creditelor imobliare standard este calculată în funcţie de dobânda internă a băncii (Prime Rate, care la 3 martie era situată la 9%) la care se adaugă 1%.

Pentru creditele în lei acordate prin programul Prima Casă, Emporiki Bank practică o rată a dobânzii de 8,63% pe an (2,5% + ROBOR la trei luni), iar DAE este de 9,83%. Pentru creditul imobiliar în lei fără garanţii din partea statului, dobânda este de 8,13% (2 % + ROBOR la trei luni), iar DAE este de 9,43%. Astfel, Emporiki oferă o rată a dobânzii cu jumătate de punct mai mică pentru cei care nu apelează la programul Prima Casă, în timp ce DAE este cu 0,4 puncte mai mică.

Întrebat de ce unele bănci preferă să acorde credite standard în lei mai ieftine decât cele garantate de către stat, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a oferit următorul răspuns: "Dacă iei un credit imobiliar în afara programului Prima Casă, banca îţi ia la puricat garanţiile. Băncile au mai mare largheţe în a da credite în cazul programului Prima Casă, pentru că acolo garantează statul, pe când dincolo le plăteşti tu".

Potrivit lui Vasilescu, unele bănci înscrise în programul Prima Casă preferă să ţină dobânzile ridicate, şi aşteaptă să îşi vândă produsele mai scumpe după ce competitorii mai agresivi (cu dobânzi mai mici) îşi vor epuiza plafoanele.



Sursa

26 March 2010