Prima Casă se va adresa numai cumpărătorilor interesați de achiziția unei locuințe noi. În acest sens, Guvernul va transforma programul Prima Casă într-un nou proiect numit Noua Casă. Această idee a circulat și pe vremea Guvernului Boc, dar proiectul a fost abandonat după un avertisment venit din partea Consiliului Concurenței.

28754-bani_prima_casa.jpgPremierul Victor Ponta a anunțat că modificarea programului Prima Casă este unul dintre punctele principale aflate în noul program de guvernare valabil între anii 2013 și 2016.

Programul Prima Casă a fost lansat în vara anului 2009 și avea în vedere sprijinirea tinerilor în achiziționarea unei locuințe.

Bilanț Prima Casă 1

  • Plafon stabilit: 1 miliard euro
  • Garanţii acordate: 18.554
  • Valoare medie a garanţiilor: 41.651 euro
  • Valoare totală a garanţiilor: 771,4 milioane euro

Sursa: Fondul Naţional de Garantare

În ianuarie 2010, Guvernul Boc a anunțat că în urma consultărilor avute cu reprezentanții mediului de afaceri, ai sectorului bancar și imobiliar, a decis să modifice condițiile programului Prima Casă astfel încât să fie stimulată achiziția de locuințe noi. Ideea nu a fost pusă în practică deoarece Consiliul Concurenței a atenționat că această modificare ar putea intra sub incidența legii ajutorului de stat, ea favorizând doar o parte a pieței. Consiliul a sfătuit Guvernul Boc să mențină forma programului Prima Casă, iar Executivul s-a conformat.

Programul a continuat și în anul 2010. Prima Casă 2 a suferit câteva modificări. Astfel, pentru locuinţele finalizate şi pentru cele a căror construcţie a fost deja demarată, plafonul de garantare rămâne la 60.000 euro. Pentru casele ce urmează să fie construite însă, solicitantul poate accesa un credit de 70.000 euro, faţă de 60.000 euro cât stabilea prima variantă a programului. De cel mai ridicat plafon, în valoare de 75.000 euro, pot beneficia asociaţiile formate din şapte sau mai multe persoane care vor să construiască împreună un proiect de locuinţe.

Bilanț Prima Casă 2

  • Plafon stabilit: 700 milioane euro
  • Garanţii acordate: 16.414
  • Valoare totală a garanţiilor: 658,9 milioane euro
  • 51 % dintre cumpărători au ales locuinţe cu două camere
  • 25,54 % dintre cumpărători au ales locuinţe cu trei camere

Sursa: Fondul Naţional de Garantare

Prima Casă 3 a pornit la începutul anului 2011 cu cel mai mic plafon din istoria programului: 200 milioane euro, adică de cinci ori mai mic decât cel stabilit pentru Prima Casă 1. Şi de data aceasta, programul a adus câteva modificări importante: banca pune gaj pe conturile împrumutatului, se stipulează că dacă soţii divorţează, casa poate trece în proprietatea exclusivă a unuia dintre ei, iar valuta creditului se poate modifica pentru a evita posibile restanţe.

Bilanț Prima Casă 3

  • Plafon stabilit: 200 milioane euro
  • 5007 garanţii până la data de 12 aprilie 2011
  • 42.000 euro, valoare medie

Sursa: Fondul Naţional de Garantare

În iunie 2011, pornește Prima Casa 4. În noua variantă Guvernul a decis, ca garanţia statului pentru creditele contractate prin programul Prima Casă să fie redusă la jumătate, iar în program să fie incluse şi persoanele care deţin deja o casă în suprafaţă maximă de 50 mp şi doresc un confort sporit.

De la începutul Programului Prima Casă şi până la data de 8 octombrie 2012 au fost emise în total 74.426 garanţii  în valoare de circa 2 900 milioane euro.

CITEȘTE ȘI Programul Prima Casă continuă şi în 2013, dar va fi modificat

 

20 December 2012