Guvernul vrea să modifice legislaţia care reglementează programul Prima Casă pentru a elimina o serie de blocaje care au apărut în practică.

24017-215241-20090821143448006.jpgConcret, s-au ivit mai multe situatii, în care s-a solicitat acordul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), în calitate de titular al dreptului de ipotecă legală de rang I, privind realizarea unor lucrări de intervenţie sau de extindere pentru care este necesară emiterea autorizaţiei de construire, privind imobilul ipotecat. Prin noile reglementări guvernul doreşte să se asigure că Ministerul de Finanţe îşi va exprime acordului cu privire la lucrarile solicitate de cumpărător.

Neexprimarea acordurilor de catre MFP are efecte negative asupra posibilităţilor de realizare a lucrărilor de intervenţie asupra blocurilor de locuinţe care implică realizarea de investiţii (reabilitarea termică) de care profită şi ceilalţi proprietari din imobil şi implicit statul.

 O altă problemă este generată de necesitatea înlocuirii imobilului cumpărat iniţial cu un altul, din cauza viciilor ascunse. Acum, o astfel de situaţie nu este reglementată, dar potrivit noii legislaţii constructorul va fi obligat să pună la dispoziţia beneficiarului un alt imobil, se arată în Nota de Fundamentare a Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă revizuit, publicata de Ministerul de Finanţe.

 

Sursa

26 March 2012