Bancile nu stiu ce ipoteca sa instituie pentru programul Prima Casa .La mijloc se afla un comision, care ar trebui platit la notari.

Prima Casa se incurca in detaliiConfuziile din textul Ordonantei de Urgenta referitoare la programul Prima Casa au determinat multe banci sa nu semneze inca o conventie cu Fondul National de Garantare a Creditului pentru IMM-uri (FNGCIMM).

In Ordonanta nu se precizeaza ce tip de ipoteca se instituie, cu toate ca pentru una se plateste.Faptul ca bancile nu semneaza conventiile cu FNGCIMM nu este din vina lor, ne-au declarat surse din mediul bancar.

Ordonanta de Urgenta referitoare la Prima Casa contine exprimari atat de neclare, incat bancherii se intreaba cum de s-au incheiat pana acum contracte de creditare de catre unele banci. Mai mult, pana nu se rezolva "disputa", acestia declara ca nu semneaza conventia.

Iar numarul lor nu este mic, pana acum mai mult de jumatate dintre banci inca se mai gandesc, respectiv 11 din cele 20 care si-au exprimat intentia de a participa la program. Neclaritatea in cauza, considera bancherii, nu este una minora, fiind vorba de tipul de ipoteca si de cine anume il instituie.

Mai precis, se pot institui doua tipuri de ipoteca: legala si conventionala. Una are asociate costuri, iar alta nu, asa ca distinctia dintre cele doua este cat se poate de importanta. Potrivit avocatului Mihai Dudoiu, managing associate la Tuca, Zbarcea & Asociatii, ipoteca legala se naste in baza prevederilor legale.

Prin urmare, nu este nevoie sa se semneze un contract de ipoteca si, deci, nu e nevoie de notar si de autentificare. Celalalt tip de ipoteca, conventionala, se naste in baza conventiei partilor si se face in baza unui act autentic. Acest lucru inseamna notarizare, cu costurile aferente.

Confuzia se naste din cauza faptului ca Ordonanta are niste prevederi de genul "bancile instituie in favoarea statului un drept de ipoteca". "Nu vad cum bancile pot sa instituie un tip de ipoteca asupra unui bun care nu le apartine. Bunul este al celui finantat. El ar putea sa consti­tuie o ipoteca, daca vorbim de una conventionala".

Astfel, ar putea fi vorba despre o ipoteca legala, dar mai exista unele prevederi care fac textul confuz. Criteriile de eligibilitate care sunt atasate la Ordonanta stabilesc faptul ca persoana care este eligibila se obliga sa constituie o ipoteca in favoarea statului. Ceea ce contrazice ideea de ipoteca legala.

Faptul ca se obliga sa constituie inseamna ca o face conven­tional, cu toate ca el nu are o conventie cu statul roman, ceea ce iar inseamna ca vorbim de o ipoteca legala.

Costurile presupuse de ipoteca de tip conventional sunt de 0,2% din valoarea creantei garantate (adica, la un credit de 60.000 de euro se platesc 300 de euro) si se platesc sub forma de onorariu la notar si o alta parte ca taxa la Oficiu de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

 Aceste costuri ar trebui suportate de imprumutati.

Sursa

16 July 2009