Programul Prima Casa mai are inca o saptamana si ia startul dar deja isi demonstreaza ineficacitatea, cel putin pentru o parte importanta a celor pe care guvernul ii vizeaza in mod direct.

Persoanele care detin chiar si 1/8 dintr-o casa batraneasca la tara nu sunt eligibili pentru a beneficia de facilitatea guvernului. Pusa la punct in sistem de urgenta, schema Programului Prima Casa a inceput deja sa isi scoata la iveala minusurile.

Cititorii Conso.ro au scris in repetate randuri despre situatii cel putin aberante care nu le permit sa beneficieze de avantajele programului.  

"Doresc sa ma inscriu in programul Prima Casa, insa, sunt proprietar, impreuna cu fratele si cu sora mea, asupra unei case batranesti la tara (in valoare totala de maxim 7.000 euro) ramasa mostenire. Exista vreo solutie pentru a ma incadra in program?", ne intreaba d-nul Costin Adrian din Ploiesti.  

Din pacate, nu este eligibil, conform normelor de aplicare a programului. Nici unul din cei trei frati nu va putea beneficia de program deoarece, detine un imobil in co-proprietate, la data intrarii in vigoare a ordonantei.  

Casele de la tara fac mostenitorii neeligibili

  Acesta nu este un caz singular. Cum in anii 60-70 a existat o mutatie masiva de la sat la oras, este normal ca in prezent sa existe un numar important de mostenitori de case la tara.   Multi din cei aflati la varsta de 30-35 ani detin un sfert, o cincime sau chiar mai putin dintr-o casa la tara, primita mostenire impreuna cu alti frati, veri, unchi sau nepoti.

Ordonanta nu prevede insa ce inseamna in comun, nu impune o valoare maxima a imobilului sau un numar de metri patrati locuibili pe care solicitantul sa ii poata detine si totusi sa beneficieze de Prima Casa.  

Astfel, chiar daca cineva mosteneste un bordei facut din chirpici, impreuna cu alte 10 persoane, conform Ministerului Finantelor Publice, nu va putea beneficia de programul Prima Casa deoarece are deja un imobil, in care, cel putin teoretic, ar putea locui. 

  "Eu sunt unul dintre persoanele care nu pot beneficia de programul acesta deoarece sunt proprietar pe 1/18, adica 5,5%, dintr-o casa taraneasca, undeva intr-o comuna de prin Prahova", ne scrie Valeriu Ionescu.  

"Acum 2 luni s-a facut o succesiune pentru un teren cu o casa veche in comuna Voluntari. In urma succesiunii, de pe urma tatalui meu am primit si eu 1/16 din masa succesorala", ne spune Marius Barbulescu.

Sursa

3 July 2009