Paradoxal, programul este promovat de Ministerul Finantelor, si nu de cel al Locuintelor. Efectul in imobiliare va fi doar psihologic, apreciaza expertii.

Nici nu a apucat bine premierul Emil Boc sa anunte programul de locuinte "Prima Casa", despre care sunt deocamdata doar o tona de intrebari, ca ambele partide aflate la guvernare, PD-L si PSD, il folosesc la maxim in campania electorala.

"Prima casa", prima dezamagire: dobanda coboara doar cu 1%Si premierul Emil Boc, de la PD-L, si Mircea Geoana, presedintele PSD, au declarat in weekend ca "Prima Casa" va contribui la revenirea economiei prin efectele "pe orizontala".

Insa bancherii si analistii consultati de Ziarul Financiar afirma ca, pe baza datelor de pana acum, dobanda la credite se va reduce doar cu un punct procentual, iar efectul pentru piata imobiliara va fi mai mult psihologic.

Statul a anuntat ca va garanta credite pentru 16-17.000 de locuinte in valoare medie de 60.000 de euro, dar programul va avea un efect redus in piata imobiliara si in constructii, in cazul in care cumparatorii se vor indrepta catre locuinte vechi sau Agentia Nationala de Locuinte, potrivit consultantilor din piata.

Guvernul a dat putine detalii despre cum va functiona acest sistem pana acum. Noutatile sunt ca vor fi acceptate doar bancile care ofera posibilitatea de a lua un credit cu un avans de minimum 5%. "Garantia statului diminueaza doar costul riscului, care nu reprezinta mai mult de 1 punct procentual din costul total al creditului, acum de 9-10% in euro", a spus un bancher, director retail in cadrul uneia din primele trei banci de pe piata. Aceasta inseamna ca la un credit de 60.000 de euro pe 25 de ani, rata de circa 460 de euro devine circa 420 euro.

"Ca psihologie, acest program da bine. Oamenii vor incepe sa caute mai mult apartamente. Daca acesti cumparatori se vor indrepta spre achizitia de locuinte ANL, deoarece pretul este foarte bun, stimulat va fi ANL-ul. Ce este clar este faptul ca oamenii se indreapta in aceasta perioada catre apartamente finalizate", spune Ruxandra Cleciu, presedinte la Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Ministrul finantelor Gheorghe Pogea a declarat ca programul "Prima casa" se adreseaza persoanelor care doresc sa achizitioneze "imobile noi sau din fondul locativ existent", fara a preciza daca este vorba inclusiv de locuinte ANL. Daca se vor putea cumpara inclusiv locuintele ANL, care au fost tocmai puse in vanzare de catre stat chiar chiriasilor (dintre care multi au obtinut locuinta pe baza conexiunilor politice, conform relatarilor din presa), banii vor merge practic de la stat la stat si nu vor avea impact asupra economiei.

"Deocamdata nu stim foarte multe despre acest proiect, pentru ca este initiativa Ministerului de Finante. Probabil ulterior, dupa ce se va defini proiectul, va fi transferat la Ministerul Dezvoltarii", a declarat Razvan Murgeanu, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, care nu a explicat paradoxul ca un proiect privind locuintele este promovat de Finante.

Pe de alta parte, ramane de vazut ce banci vor fi dispuse sa reduca avansul solicitat pana la pragul maxim de 5% si vor oferi in plus si dobanzi atractive. "Bancile care vor solicita maximum 5% avans pentru achizitionarea unei case si bancile care vor avea cele mai mici dobanzi la creditele acordate, acele banci se vor califica sa intre intr-un asemenea program al Guvernului Romaniei", a declarat premierul Emil Boc la sfarsitul saptamanii trecute.

Ce fac alte tari

Slovenia: comunitatile locale inchiriaza locuinte familiilor tinere, care le pot cumpara dupa cinci ani de participare la un program de tip economisire-creditare.  

Ungaria: locuintele construite de catre o agentie guvernamentala sunt vandute sub pretul pietei.  

Cipru:
a alocat recent 200 mil. euro credite ipotecare pentru familiile cu venituri reduse care cumpara pentru prima data o locuinta. Valoarea maxima a creditului este de 200.000 de euro si are o dobanda de 0% in primii doi ani.

 

Sursa

25 May 2009