Guvernul a publicat în Monitorul Oficial ultimele detalii necesare pentru a demara construcţia de locuinţe prin programul de garantare.

„Practic, din 18 iunie, orice persoană fizică ce îndepli­neşte criteriile de eligibilitate poate construi o locuinţă de la zero cu garanţia statului", au declarat pentru România Liberă reprezentanţi ai Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM. Aceasta, pentru că auto­rităţile au reuşit, după mai bine de un an, să reglementeze problema ipotecii pe construcţia viitoare şi să ofere astfel băncilor posibilitatea de a finanţa, cu garanţia statului, construcţia de locuinţe de la zero. Precizările sunt aduse prin două ordine ministeriale, unul al Ministerului Finanţelor şi unul al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. De asemenea, în Monitorul Oficial cu numărul 407 din 18 iunie 2010, Guvernul a publicat şi noua formă a convenţiei de garantare.

Criteriile programului

Principala condiţie pe care statul şi băncile o impun celor care doresc să construiască o locu­inţă prin programul „Prima Casă" este proprietatea asupra terenului. În al doilea rând, solicitantul trebuie să ştie că va fi nevoit să aducă un aport propriu de 5% din valoarea de deviz a construcţiei. De asemenea, el va trebui să constituie un depozit egal cu trei rate şi va trebui să încheie asigurări atât pe locu­inţa finalizată, cât şi pe cons­trucţia ei. Constructorul cu care solictantul va încheia contractul de antrepriză nu poate avea datorii mai mari de 60 de zile la stat şi va aduce o garanţie egală cu 10% din valoarea de deviz a lucrării, iar durata totală a construcţiei nu poate fi mai mare de 18 luni.

 



Sursa

23 June 2010