Comisia de buget-finante din Senat a dat marti raport favorabil OUG privind unele masuri in vederea implementarii programului "Prima Casa", cu amendamentul ca s-a ridicat interdictia vanzarii pe o perioada de cinci ani a casei si s-a introdus aceasta posibilitate, cu avizul Ministerului Finantelor (MF).

Secretarul de stat in MF sustine ca acest amendament da posibilitatea speculatiilor imobiliare pentru programul initiat de Guvern.

Amendamentul a fost introdus de senatorul PSD Sorin Bota, care a propus eliminarea interdictiei de vanzare a locuintei pe o perioada de cinci ani si a introdus posibilitatea vanzarii, cu avizul MF.

Bota a explicat ca, prin propunerea sa, s-a eliminat "munca suplimentara a statului" pentru executarea contractelor ca urmare a nederularii corespunzatoare a acestuia.

Astfel, i se permite proprietarului apartamentului sa si-l vanda si statul sa ramana cu garantia neexecutata, eliminandu-se birocratia.

"Prin folosirea a cinci ani a acelei case, statul isi asigura rolul de sustinere pe care-l dorim", a sustinut secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Cosmin Coman, care a adaugat ca amendamentul da posibilitatea speculatiilor imobiliare.

Potrivit NewsIn, in favoarea amendamentului s-a pronuntat senatorul PNL Dan Radu Rusanu, care a precizat ca, de fapt, Ministerul de Finante "scapa de o procedura foarte complicata" de a rezolva situatia in cazul in care contractantul unei case nu mai are bani sa o plateasca. Astfel, proprietarul are optiunea de a gasi pe altcineva care sa-i preia contractul.

Se pare ca programul Prima Casa isi arata pe zi ce trece hibele. Una dintre cele mai mari este reprezentata de faptul ca "Prima Casa" ar putea servi interesele investitorilor din piata imobiliara, dupa cum declara Norica Nicolai la inceputul lunii iunie.

Vicepresedintele PNL a criticat programul "Prima casa", spunand ca prin acest proiect autoritatile intentioneaza sa-i ajute pe dezvoltatorii imobiliari sa-si vanda casele, in loc sa-i ajute pe romani sa-si achite", noteaza Romania Libera.

"Acest proiect risca sa fie o pierdere planificata a banilor publici, dar sa satisfaca o clientela care a investit in imobiliare. Marea majoritate a masurilor adoptate de acest guvern sunt excesiv populiste, nu au nici un fel de analiza si nu vor face altceva decat sa agraveze criza", a afirmat Nicolai.

Totodata, Romania nu este prima tara care doreste sa puna in practica un asemenea program, Ungaria deruleaza un program similar inca din 2000.

Sora ungureasca a "Primei Case", ineficienta si costisitoare

Dupa zece ani in care s-au cheltuit aproximativ 5,2 miliarde euro, autoritatile de la Budapesta ar putea renunta la programul de garantare a creditelor pentru locuintele achizitionate de catre tineri, program similar cu "Prima Casa" din Romania.

Bancherii maghiari insinueaza ca rezultatele acestui program sunt foarte slabe, iar efortul bugetar este mult prea mare. "Din 2000 incoace, statul a cheltuit 1.500 de miliarde de forinti pentru acest program, care nu si-a atins toate obiectivele", a precizat Laszlo Diosi, seful filialei locale a OTP Bank, intr-un interviu acordat Ziarului Financiar, citat de ziare.com.

Insa Ungaria nu este singura tara care deruleaza asemenea programe, Statele Unite, Polonia si Australia dezvoltand programe similare cu "Prima Casa"

Statele Unite: First Time Home Buyer Tax Credit

In cadrul programului din Statele Unite, First Time Home Buyer Tax Credit, aranjamentul este direct intre guvern si cumparator, guvernulul acoperind direct o parte din costul casei cumparate.

Acest lucru se face printr-un tax credit, adica o suma care iti este returnata dupa depunerea declaratiei anuale de venituri, noteaza Wall-Street

Sursa

23 June 2009