Cea de-a doua etapa a programului "Prima casa" functioneaza deocamdata doar pentru achizitia de imobile deja finalizate, in asteptarea normelor pentru finantarea locuintelor care urmeaza sa fie construite.

La mai bine de o luna de la debutul editiei a doua a programului, normele pentru finantarea imobilelor care urmeaza sa fie construite - inclusiv prin asocierea a cel putin sapte clienti - care faceau diferenta fata de editia 2009, abia au fost aprobate de Guvern si urmeaza sa fie publicate in Monitorul Oficial.

Nivelul csursa:http://4.bp.blogspot.com/ererii din partea clientilor pentru locuintele vechi este comparabil cu cel din anul 2009, cand se stabilizase la circa 100 pe zi.

"Se proceseaza cereri de credite din plafonul aferent anului 2010 doar pe partea de achizitii de imobile deja construiteuntem la ritmul de anul trecut", spune Irina Constantinescu, director strategie si riscuri la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, institutia care gestioneaza garantiile acordate de stat. Spre exemplu, in perioada 29-31 martie, Fondul a trimis catre banci un numar de 227 de dosare solutionate, potrivit datelor publicate pe site-ul propriu.

Anul acesta statul a alocat pentru program un plafon de garantare de 700 de milioane de euro, dupa ce in 2009 au fost acordate garantii in valoare de apro ximativ 600 de milioane de euro intr-un interval de opt luni, dintr-un plafon de un miliard de euro.

Ioana Munteanu, purtatorul de cuvant al Guvernului, a explicat la sfarsitul sap tamanii trecute ca normele aprobate definesc clar potentialii beneficiari ai programului. Astfel, pot lua credite prin "Prima casa" si clientii care au detinut anterior proprietati in cota parte, dar nu impreuna cu sotul sau sotia.







Sursa

7 April 2010