Apartamentele finalizate ale dezvoltatorilor aflaţi în insolvenţă au atras deja, ca urmare a preţurilor reduse, cumpărători prin programul guvernamental.

foto:sfin.roDosarele „Prima Casă" au ajuns cu succes şi în „curtea" unor dezvoltatori aflaţi deja în insolvenţă, cumpărătorii fiind atraşi de apartamentele finali­zate şi ieftine ale acestora. La polul opus se află dezvoltatorii care au proiecte în faze incipiente.

 Dosarele ajunse la aceştia au ca rezultat locuinţe făcute în grabă sau nefinali­zate, solicitantul riscând să piardă avansul şi cheltuielile preliminare.

Foarte mulţi dintre dezvol­tatorii imobiliari cu vân­zări reduse au început construc­ţia în urmă cu doi sau trei ani, cu costuri extrem de mari. Unii dintre aceştia au intrat deja în insolvenţă la cererea creditorilor, alţii au cerut ei înşişi insolvenţa. Cei din ur­mă au decis acest lucru în principal pentru a-şi putea vinde apartamen­tele sau chiar pentru a le finaliza, pro­tejaţi fiind, în perioada reorganizării judiciare, de plata datoriilor mari acumulate.

 „Există tot mai mulţi dezvoltatori care a­jung să fie in­teresaţi de intrarea în insolvenţă. Preţul apartamentelor acestora este, de obicei, mai scă­zut", declară Da­niel Tudor, şeful di­viziei de real es­tate a Volksbank. În ultima perioadă, băncile nu mai sunt atât de reticente faţă de accep­tarea reorganizării judiciare, deoa­rece în cazul multor pro­iecte aceasta este una dintre cele mai viabile opţiuni pentru recuperarea crean­ţe­lor. „Scopul insolvenţei este ad­mi­nistrarea judiciară. Rezultatul este că nu se va putea amâna vânzarea apartamentelor, chiar şi la pre­ţuri reduse, pentru că asta este principala lor susţinere financiară în ve­de­rea returnării datoriilor către cre­di­tori", explică avocatul Nicolae Rusu, partener al Casei de Insolvenţă Tran­sil­vania (CITR). Astfel, unii dintre cum­­părătorii prin programul „Pri­ma Casă" au optat pentru apar­ta­men­tele mai ieftine ale acestor dezvoltatori.

Exemple concrete

Merită subliniat că opţiunea pentru apartamentele aparţinând dezvoltatorilor aflaţi în insolvenţă s-a fă­cut în cazul locuinţelor finalizate sau în stadiu avansat de finalizare. Aprobarea vânzării acestor active nu este în general o problemă pentru ma­sa creditorilor, având în vedere că banii şi clientul sunt asiguraţi. „Ca­zuri de dezvoltatori aflaţi în in­solvenţă şi în apartamentele cărora locuiesc deja cumpărători prin programul «Prima Casă» sunt mai mul­te în ţară. Exemplific aici doar fir­me­le Redrock şi Cartesian Invest, pen­tru că le cunosc mai bine", decla­ră Rusu.

Redrock, cunoscută datorită pro­iectului Emerald Gardens, a intrat în insolvenţă anul trecut în septembrie, iar în decembrie s-a aprobat primul dosar „Prima Casă" pentru un apartament dezvoltat de firmă, la care s-au adăugat şi altele. Cartesian, care dezvoltă proiectul Sun City, este în insolvenţă din mai 2009 şi are deja câteva dosare „Prima Casă" în ultimele faze de aprobare. „Situarea dezvoltatorilor în astfel de cazuri re­duce preţul. Pe de altă parte, chiar şi dacă se ajunge la faliment, scăde­rea poate fi de 25-30% în multe ca­zuri. Asta pentru că se face vânzarea la preţ de lichidare", precizează a­voca­tul de la CITR.

9 February 2010