Cei care vor să-şi achiziţioneze o locuinţă prin programul guvernamental trebuie să ştie că, pe lângă avansul minim, mai au de suportat multe alte taxe. Pentru taxele notariale, asigurări, comisionul către Fondul de Garantare şi depozitul colateral, solicitantul trebuie să mai scoată din buzunar cel puţin 2.000 de euro.

Mulţi dintre cei care vor să-şi cumpere o locuinţă cu credit, inclusiv prin programul guvernamental „Prima Casă", nu iau în calcul că, pe lângă banii împrumutaţi de la bancă, trebuie să vină şi cu un aport propriu. Iar acesta nu este reprezentat numai de avansul minim obligatoriu.

Pe lângă avans, cel care îşi cumpără o locuinţă prin programul„Prima Casă" va mai avea de achitat o serie de taxe şi comisioane. Iar asta face de multe ori ca socoteala de acasă să nu se potrivească cu cea din târg. De aceea este foarte important ca fiecare solicitant să aibă de la bun început un grafic cu toate costurile pe care urmează să le suporte, ba chiar să-şi asigure o rezervă pentru cheltuieli neprevăzute. Ele pot depăşi chiar 2.000-3.000 de euro.

Cel puţin trei taxe la notar

Printre primele costuri pe care solicitantul unui credit „Prima Casă" trebuie să le suporte sunt cele de autentificare la notar a unei declaraţii pe propria răspundere din care să rezulte că debitorul nu mai deţine alte imobile în proprietate şi că nu are alte împrumuturi ipotecare în derulare. Declaraţia are un cost variabil, în funcţie de numărul de exemplare. Suma minimă este de 20 de lei, la care se adaugă Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA - 3,8 lei), pentru două exemplare.

În cazul în care solicitantul a găsit locuinţa dorită şi a ajuns la un acord cu vânzătorul, va trebui să încheie un antecontract cu acesta şi să achite avansul. Pentru un avans de 5.000 de euro, autentificarea la notar a antecontractului de vânzare-cumpărare costă 150 de lei, plus TVA, potrivit datelor Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR). Iar aceasta este doar cea de-a doua vizită la notar.

De regulă, avansul plătit în momentul semnării antecontractului este cel minim impus de bancă. Mai exact, 3.000 de euro pentru un preţ de 60.000 de euro (locuinţe vechi), 3.500 de euro pentru 70.000 de euro (case ce urmează să fie construite) şi 3.750 -75.000 de euro (case construite în asociere). Dacă preţul de achiziţie depăşeşte cele trei praguri impuse de program, diferenţa va fi suportată tot de cumpărător. Totuşi, în unele cazuri, cumpărătorul se poate înţelege cu vânzătorul asupra avansului.




Sursa

21 April 2010