Ridicarea primei case din lume care a fost construită cu ajutorul unei imprimante 3D a durat 18 zile. Potrivit Reuters, este vorba despre o locuință socială, care va adăposti o familie nevoiașă.

41998-casa_imrpimanta_3d.jpgAcademicienii de la Universitatea din Nantes, Franța, spun că aceasta este  prima casă socială printată 3D ”la fața locului” din lume.

Clădirea a fost construită în doar 18 zile, cu ajutorul robotului BatiPrint3D, care folosește un material polimeric special. Astfel, mai întâi au fost creați pereții goi, care au fost umpluți, ulterior, cu beton pentru izolație. Specialiștii spun că materialele utilizate ar trebui să păstreze clădirea izolată eficient timp de un secol.

Este acesta viitorul? Este o soluție, un principiu de construcție interesant, pentru că am creat casa direct la fața locului și, datorită robotului, am reușit să realizăm pereți cu forme complexe”, a spus profesorul Benoit Furet, care a lucrat la acest proiect.

Prima casă din lume care a fost construită cu ajutorul unei imprimante 3D are suprafața de 95 de metri pătrați și cinci camere. Clădirea are formă de Y și este echipată cu senzori multipli, care monitorizează calitatea aerului, umiditatea și temperatura. Totodată, locuința beneficiază și de echipament pentru evaluarea și analizarea proprietăților termice ale clădirii.

Cercetătorii sunt de părere că tehnologia va permite locatarilor să facă economie la costurile cu energia electrică, ceea ce contează foarte mult, în condițiile în care casa va fi locuită de o familie care se califică pentru locuințe sociale. 

11 April 2018