Nici una din bancile participante la programul Prima Casa nu a fost eliminata in urma revizuirii rezultatelor la 3 luni, dar plafoanele au fost regandite.

Primele doua banci din piata, BCR si BRD au beneficiat de cele mai consistente suplimentari, insumand in prezent doua treimi din plafonul total de 1 miliard euro alocat pentru program.

Din cele 19 banci inscrise initial in programul Prima Casa, 8 au beneficiat de majorari ale plafonului, tot atatea si-au vazut plafoanele initiale reduse, in timp ce pentru 3 banci plafoanele au ramas neschimbate.

In principal, bancile mari au reusit sa convinga Fondul sa le aloce mai multe garantii in Programul Prima Casa, prin numarul de credite deja acordate sau de dosare aflate in analiza.

Cum s-au realocat fondurile?

BCR si-a majorat plafonul cu 35%, de la 312 milioane euro la 420 milioane euro. Iar nivelul initial pentru BRD a crescut de la 171 milioane la 250 milioane euro, respectiv cu 45%.

Banca Transilvania a obtinut din partea fondului o suplimentare a plafonului de 56%, pana la 27 milioane euro. Raiffeisen Bank are la dispozitie peste 7 milioane euro in plus pentru a acorda credite prin programul Prima Casa. Noul plafon este stabilit la 42 milioane euro, cu 21% mai mult decat primise initial.

O surpriza a venit din partea uneia dintre cele mai mici banci participante in program. ATE Bank a beneficiat de cea mai ampla suplimentare a plafonului pentru Prima Casa - de 85%. Noul nivel se situeaza la 6,5 milioane euro, in conditiile in care limita initiala de 3,5 milioane euro a fost epuizata inca din prima luna.

Sursa

27 October 2009