Băncile comerciale care nu aveau oferte de creditare în lei în programul Prima Casă 4 vor putea introduce şi astfel de oferte, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

27624-03_case_rzv_260a7da6b8.jpg"Propunerea are în vedere contextul actual în care se găsesc atât sistemul bancar european, cât şi cel naţional, marcat de diminuarea capacităţii pieţei locale de a asigura finanţarea în euro, de dificultăţile pe care le întâmpină jucătorii din sistemul bancar naţional în procurarea de valute străine, în special euro", se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

În programul "Prima Casă 4" băncile pot acorda credite cu dobânzi care să se încadreze în anumite limite: EURIBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 4% pe an pentru creditele în euro şi ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 2,50% pe an pentru creditele în lei, cu înştiinţarea prealabilă a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri şi a Ministerului Finanţelor Publice.

"Până acum, 98% din creditele acordate în programul "Prima Casă 4" au fost în euro. Piaţa imobiliară din România este denominată în euro: dacă îi spui cuiva că un apartament costă 400.000 de lei nu înţelege nimic, trebuie să îi spui 100.000 de euro. Tranzacţiile imobiliare se efectuează în euro", spune Adrian Jantea, director comercial BRD.

 

Sursa

25 October 2012