Fluxul de credite garantate cu ipoteci acordate populatiei de la inceputul anului 2010 pana in iunie 2011 de catre banci si IFN a fost de aproximativ 13,6 miliarde de lei, in conditiile in care rata de neperformanta a portofoliului de credite ipotecare a continuat sa creasca in ritm moderat, se arata in ultimul raport BNR asupra stabilitatii financiare.

20904-blocuri_noi2.jpgLa aceasta evolutie a contribuit considerabil programul ,,Prima casa" care a generat in anul 2010 aproximativ 60% din fluxul creditelor imobiliare nou acordate (circa 3,9 miliarde de lei), echivalentul a peste 20.000 de garantii acordate.

Vulnerabilitatile sistemului

Programul guvernamental de stimulare a cumpararii de locuinte cu credit ipotecar a obtinut incetinirea devalorizarii proprietatilor rezidentiale, fara sa reuseasca sa elimine total aceasta vulnerabilitate din sistemul financiar. Asa cum arata raportul BNR, principalele vulnerabilitati ale sistemului sunt in prezent ponderea ridicata a creditelor ipotecare in bilanturile bancilor, alaturi de riscul diminuarii calitatii acestor expuneri, dar si de continuarea devalorizarii activelor imobiliare.

Astfel, conform sursei citate, portofoliul de credite garantate cu ipoteci detinut de banci si IFN este semnificativ si in crestere. Stocul creditelor de acest tip insumeaza aproximativ 138 de miliarde de lei (54% din totalul creditelor acordate populatiei si 66% din creditele acordate firmelor in iunie 2011). Totodata, politica bancilor de a solicita garantii ipotecare pentru protejarea contra riscului de credit a avut rezultate modeste.

Creditele neperformante s-au dublat

Volumul creditelor neperformante garantate cu ipoteci s-a dublat de la inceputul anului 2010 pana in iunie 2011, in timp ce volumul tuturor creditelor neperformante acordate companiilor si populatiei s-a majorat in acelasi interval cu 65%.

Rata de neperformanta a creditelor ipotecare acordate populatiei de catre banci a crescut in perioada decembrie 2009-iunie 2011 de la 3,9% la 6,8%, dar ritmul s-a temperat. Numarul persoanelor fizice care s-au aflat pentru prima data in situatia de a nu-si putea rambursa creditul de la inceputul anului 2010 pana in iunie 2011 s-a restrans cu 14% fata de perioada anterioara similara (inceputul anului 2009 pana in iunie 2010).

Creditele ipotecare in valuta au consemnat o rata de neperformanta superioara celor in lei (6,8%, fata de 6,4% in iunie 2011). Cele mai riscante s-au dovedit creditele in CHF (cu o rata de neperformanta de 11,4% in iunie 2011) si cele acordate in anul 2008, cand s-a inregistrat perioada de maxim al preturilor activelor imobiliare.


Sursa

14 September 2011