Programul Prima casă, prin care Guvernul a garantat creditele ipotecare pentru achiziţia a peste 28.000 de locuinţe, a sprijinit mai mult băncile care au acordat credite şi consultanţii care au evaluat proprietăţile, impactul în economie fiind redus, în condiţiile în care majoritatea locuinţelor vândute fiind din stocul vechi, spune Dorin Drulă, asociat al firmei de consultanţă şi evaluare Preciss Consulting.

14367-zf-expert-cn.jpg"Programul Prima casă ne-a ajutat foarte mult să supravieţuim, dar economia nu s-a mişcat. Ne-a ajutat mai mult pe noi, evaluatorii, şi băncile, dar acum acest program mai mişcă foarte puţin", spune Drulă.

Firma pe care acesta a fondat-o alături de alţi asociaţi în 2004 a realizat aproximativ 500 de evaluări de proprietăţi în vederea obţinerii unor finanţări prin programul Prima casă. În condiţiile în care banii garantaţi de guvern ajungeau în buzunarele unor persoane fizice, proprietari de apartamente vechi, impactul asupra pieţei construcţiilor este limitat, în condiţiile în care majoritatea acestor proprietari nu au intenţii de a investi în această piaţă.

Mediul de afaceri românesc începe să se cureţe

Preciss Consulting este o firmă de consultanţă şi evaluare care a oferit de-a lungul timpului servicii şi unor companii precum Procter & Gamble, Murfatlar, Băneasa Investments sau sud-africanilor de la Naspers la achiziţia site-ului Autovit, unul dintre mandatele recente fiind asistarea, alături de PricewaterhouseCoopers, la procesul de evaluare a portofoliului firmei Internaţional Leasing, intrată în procedură de insolvenţă în vederea reorganizării.

Firma a înregistrat în 2009 o cifră de afaceri de aproape 1,8 milioane de lei (420.000 de euro), nivel apropiat de încasările din 2008, ca urmare a creşterii activităţii firmei pe piaţa de fuziuni şi achiziţii.

Consultantul spune că antreprenorii locali au început, ca urmare a crizei, să-şi cureţe bilanţurile financiare de activele care nu sunt folosite în beneficiul firmelor, astfel că "moda" achiziţiilor de maşini şi locuinţe "pe firmă", cu scopul deducerii cheltuielilor pare să fi ajuns la final.

"Observ o tendinţă de curăţire a mediului de afaceri românesc. Lumea începe să nu mai ţină maşina şi casa pe firmă pentru deduceri de cheltuieli, cum se întâmpla până acum, deoarece acestea le afectează bilanţul şi relaţia cu băncile şi alţi parteneri. Antreprenorii încep să înţeleagă că trebuie să aibă firme în care bilanţul reflectă strict rezultatele financiare ale acelei firme", explică Drulă.

Preciss Consulting este o firmă cu zece angajaţi. Cei mai mari jucători de pe piaţa de consultanţă şi audit sunt firmele din grupul Big Four (PricewaterhouseCoopers, KPMG, Ernst & Young şi Deloitte), care au 400-500 de angajaţi fiecare şi încasări de ordinul a 30-40 de milioane de euro.

10% din clienţi au intrat în insolvenţă

"Aproximativ 70% din veniturile firmei vin din evaluări de întreprinderi. În trecut aveam o pondere de 50% din garanţii bancare, dar cum aici sistemul de evaluare a început să fie automatizat, ponderea s-a redus la 10%. În aceste condiţii am mai mutat doi oameni pe piaţa de fuziuni, unde vedem o piaţă activă, datorită căreia am reuşit să ne menţinem cifra de afaceri şi în acest an", a mai spus consultantul.

Jucători de pe această piaţă a trebuit în această perioadă să se lupte atât între ei, cât şi cu clienţii care au ajuns în situaţia de a nu-şi mai achita facturile pentru serviciile primite.

"Din 200 de clienţi ai firmei circa 10% au intrat în insolvenţă, companii precum Fly Taxy sau CETA. Încercăm să ne afiliem la o firmă internaţională deoarece realizăm că altfel nu ai destulă forţă. Un jucător internaţional poate veni cu know-how, dar şi cu alte proceduri de lucru", consideră Drulă.


Sursa

18 October 2010