Ministerul Finanţelor Publice şi cel al Economiei au aprobat pe 26 mai convenţia privind implementarea programului Prima Casă, publicat în Monitorul Oficial.

18807-prima_casa_76841600.jpgDupă publicarea protocolului în Monitorul Oficial, acesta va putea fi semnat de către Fondul Naţional de Garantare (FNGCIMM) cu băncile care şi-au exprimat opţiunea de a intra în program.

Schimbările pe care le aduce noua variantă a programului permit şi celor care deţin deja o locuinţă să acceseze un credit pentru o a doua locuinţă, cu condiţia ca prima să nu aibă o suprafaţă mai mare de 50 mp, iar statul nu va mai prelua integral riscul de nerambursare, ci doar în proporţie de 50%.

FNGCIMM a anunţat săptămâna trecută că 11 bănci şi-au arătat intenţia de a participa la Programul Prima Casă 4, acestea reprezentând 80% din volumul portofoliului de garanţii.

Băncile trebuie să împartă de acum riscul pe jumătate cu statul, în condiţiile în care costurile creditelor şi avansul de 5% trebuie menţinute. Băncile comerciale care vor să intre în program trebuie să se înţeleagă cu Banca Naţională în privinţa normelor de creditare, pentru a avea voie să funcţioneze în condiţiile precizate mai sus.

Următorul pas îl au de făcut băncile, care au obligaţia de a-şi actualiza normele interne de creditare şi de a le supune spre aprobare Băncii Naţionale a României (BNR).

Pe 19 mai, Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi a CEC Bank declara că în această perioadă vor fi transmise către BNR normele de creditare pentru program. "Dacă săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare primim de la Fondul de Garantare proiectul de convenţie, băncile trebuie să aprobe normele pe diverse paliere. Personal, cred că în trei-patru săptămâni am putea vedea primele norme cu avize favorabile de la BNR şi putem începe creditarea. CEC Bank este interesată şi aşteptăm proiectul", a spus Gheţea.

Această variantă a programului ar putea fi ultima, declara recent Aurel Şaramet, preşedintele FNGCIMM, dacă economia îşi va reveni, iar veniturile populaţiei vor creşte. Aproximativ 40.000 de români au beneficiat de Prima Casă, valoarea totală a garanţiilor acordate de stat se ridică la circa 1,6 miliarde de euro.


Sursa

31 May 2011