Banca Comercială Română (BCR) a acordat, până în prezent, credite în valoare de peste 200 milioane euro în cadrul programului guvernamental Prima Casă 4, valoarea medie a unui împrumut din acest program fiind de 38.500 euro, a anunţat miercuri banca.

22104-prima_casa_20007600.jpgBCR a început creditarea în cadrul programului Prima Casă 4 pe 6 iunie 2011, fiind prima bancă din România ce s-a înscris în această etapă a programului.

"Ritmul de acordare al creditelor Prima Casă este mult mai accelerat în etapa a 4-a în comparaţie cu etapele anterioare. Dacă dupa primele cinci luni ale primei etape a programului (Prima Casă 1) erau acordate peste 3.700 credite, după primele cinci luni ale etapei a 4-a (Prima Casă 4) sunt acordate deja un număr de peste 5.350 credite", se arată în comunicat.

Până în prezent, BCR a acordat peste 20.000 credite în cele patru etape ale Programului Prima Casă, volumul acestor credite fiind de aproximativ 800 milioane euro.

Valoarea medie a unui împrumut din programul Prima Casă 4 este de 38.500 euro, în scădere faţă de prima etapă a programului, când valoarea medie a fost de 41.200 EUR. În plus, valoarea medie a avansului plătit de către clienţi pentru achiziţionarea primei lor locuinţe a fost de 11%. Clienţii au beneficiat astfel de condiţiile preferenţiale de dobândă şi avans acordate prin intermediul programului.

În ceea ce priveşte profilul clienţilor beneficiari ai creditelor acordate pentru Prima Casă 4, aceştia sunt bărbaţi tineri (25-34 ani) cu studii superioare (absolvenţi de universitate) fără copii în întreţinere. În ceea ce priveşte starea civilă, beneficiarii creditelor Prima Casă 4 sunt în proporţie de 45% căsătoriţi.

Poate beneficia de credit Prima Casă 4 orice persoană fizică care nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia, nici o locuinţă, indiferent de modul şi momentul în care a fost dobândită, sau care deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 metri patrati.

Creditul este garantat parţial de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM), garanţia emisă de FNGCIMM, în numele si în contul statului, având valoare determinată, iniţial egală cu 50% din valoarea creditului acordat. Potrivit legii, clientul are de achitat un comision de gestiune de 0,49% datorat FNGCIMM aplicat la valoarea finanţării garantate - deci la jumătate din valoarea acordată a creditului. De asemenea, şi beneficiarii creditelor obţinute în primele trei etape ale programului vor plăti un comision de gestiune mai mic decât în anii anteriori - deoarece procentul de 0.49% se aplică la jumătate din valoarea soldului garanţiei şi nu la soldul integral ca în anii anteriori.

În cazul în care clientul solicită din partea FNGCIMM o promisiune de garantare, va plăti un comision unic de analiză a promisiunii de garantare de 0.15% din valoarea promisiunii de garantare. Valabilitatea promisiunii de garantare este pe perioada de construcţie, dar nu mai mult de 18 luni.

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, managementului activelor, pensiilor private, a băncilor de locuinţe şi a serviciilor bancare prin telefonul mobil.

BCR oferă gama completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 48 de centre de afaceri dedicate companiilor şi 668 de unităţi retail localizate în majoritatea oraşelor cu peste 10.000 de locuitori din întreaga ţară.


Sursa

17 November 2011