Băncile au cheltuit până acum aproximativ 20% din plafonul de 200 milioane euro alocat de Guvern pentru programul Prima casă 3. Ceea ce înseamnă că dacă se menţine actualul ritm de creditare, plafonul s-ar epuiza în trimestrul doi al acestui an, potrivit estimărilor reprezentanţilor Fondului Naţional de Garantare. Rămâne însă de văzut dacă statul va suplimenta fondurile alocate acestui program.

16786-prima-casa-fng.jpg„Prin Hotărârea de Guvern nr.40/2011 pentru modificarea şi completarea HG nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casă" , s-a alocat pentru continuarea programului în anul 2011 suma de 200 mil. euro. Din această sumă, începând cu data de 1 februarie 2011 şi până la data de 7 martie 2011, au fost acordate garanţii în valoare de aproximativ 37 mil. euro" a declarat pentru imopedia.ro Stela Alexandru, consilier marketing în cadrul Fondului Naţional de Garantare (FNG).

Potrivit reprezentantului FNG de la lansarea programului Prima casa 3 au fost primite 1.328 de dosare spre aprobare. Dintre acestea, peste 970 au fost deja soluţionate, diferenţa fiind reprezentată de dosare incomplete sau aflate în analiză, în termenul legal de maximum patru zile lucrătoare. În ce priveşte preţul mediu în cazul locuinţelor achiziţionate, acesta este de aproximativ 38.200 euro. În cadrul programului Prima Casă 2, cifrele indică o valoare medie de 41.100 euro.

Jumătate dintre cei care au cumpărat o proprietate prin Prima Casă 3 s-au orientat spre cele cu două camere, iar circa un sfert au ales trei camere.

Ce ar însemna pentru piaţa imobiliară moartea programului Prima Casă?

„Piaţa imobiliară ar fi afectată foarte puternic. În primul rând vorbim de o piaţă imobiliară ţinută în viaţă datorită programului Prima casă. Efectele dispariţiei programului ar fi devastatoare pentru dezvoltatori, dar şi pentru clientul final" spune Cătălin Grigore, manager Sud Rezidenţial.

„Am văzut că în ultimii doi ani au fost făcute destul de multe tranzacţii cu programul Prima casă, tranzacţii care i-au ţintit, în general, pe cei cu bugete în jur de 60.000-70.000 euro. Este clar că incapacitatea de a obţine un credit va conduce, în cele din urmă, la scăderea cererii solvabile. O scădere a cererii solvabile va conduce mai departe la stagnarea numărului de tranzacţii şi, în cele din urma, la o scădere a preţurilor" susţine Adrian Şişchin, directorul regional al Reţelei de Agenţii Imobiliare Re/Max.

„Orice efect asupra finanţării - şi proiectul Prima casă este un efect care îmbunătăţeşte condiţiile - ar avea efect asupra pieţei imobiliare. Acum trebuie să ţinem cont totuşi de faptul că programul nu are aşa mare anvergură şi că se limitează la un segment mic de piaţă. Şi atunci ar fi o influenţă negativă, bineînţeles, dar asupra unei porţiuni mici de piaţă. Pe de alta parte, piaţa imobiliară nu ar trebuie să fie influenţata de astfel de acţiuni externe, de finanţări speciale, dar fiind criză şi Prima casă este o măsură pozitivă, ea este apreciată" este de părere Adrian Crivii, directorul companiei de evaluare Darian.

Pe cine ar afecta cel mai mult sistarea programului Prima casă?

„Cei mai afectaţi vor fi acei potenţiali solicitanţi de credite ipotecare care se aflau la limita de a obţine un credit ipotecar obişnuit de la o bancă. Având în vedere că dobânzile creditelor Prima casă sunt mici şi faptul că avansul este de numai 5% din valoarea locuinţei, sigur că cei afectaţi de stoparea acestui program vor fi cei care nu pot lua un credit ipotecar obişnuit unde avansul este mult mai mare, iar dobânzile sunt ceva mai mari. Ce variante vor avea cei afectaţi? Niciuna. Pur si simplu nu-şi vor mai cumpăra" ne-a declarat Radu Zilişteanu, analist imobiliar şi doctor în economie.

„Pentru investitorii imobiliari, programul Prima casă a însemnat o revenire pe piaţa construcţiilor. Renunţarea la Prima casă ar însemna un dezastru" afirmă Vlad Marius, investitor în piaţa imobiliară.

„O primă consecinţă ar fi îngheţarea unor proiecte imobiliare aflate în derulare. Fără acest program care oferă un fel de siguranţă dezvoltatorului, el tinde să aştepte o formula de finanţare certă, viabila către potenţialii cumpărători. Pe de altă parte, cumpărătorii ar fi orientaţi mai degrabă să urmărească evoluţia preţurilor, în speranţa diminuării valorilor locuinţelor. Deci, propriu-zis, ne-am afla din nou la nivelul anului 2008 şi începutul lui 2009, când cumpărătorul spera ca preţul locuinţei să scadă" consideră Sorin Roşu, manager Apulum 94 şi dezvoltator.

 

8 March 2011