Cinci dintre principalele bănci care participă la programul guvernamental au aprobat până acum finanţări de peste 35 milioane de euro. Numărul cererilor primite de acestea depăşeşte 2.000.

16760-shutterstock_10593763_4d53851287.jpgInstituțiile financiare estimează că plafonul alocat pentru Prima Casă 3, de 200 milioane de euro, ar putea fi consumat în primul trimestru al acestui an. Cele mai solicitate locuințe sunt apartamentele cu două și trei camere.

În cadrul celei de-a treia etape a programului Prima Casă, valoarea medie a unui credit acordat de către BCR a fost de peste 40.000 euro. Banca a aprobat, în cadrul programului Prima Casă 3, credite în valoare de aproximativ 30 milioane euro. „Cu creditele BCR Prima Casă 3 suntem în măsură să ajutăm numai până acum 735 de familii să-și achiziționeze prima lor locuinţă. Preconizăm că până la epuizarea plafonului alocat BCR pentru Prima Casă 3 să acordăm peste 1.500 de credite", spune Ştefan Coroianu, director executiv Direcția managementul produselor retail, BCR.

Adrian Jantea, director promovare şi distribuţie persoane fizice în cadrul BRD, declară: „în acest moment, avem peste 500 de dosare aflate în diferite stadii de analiză şi aprobare, atât înaintate spre aprobare către Fondul de Garantare (FNGCIMM), cât şi în reţeaua noastră de unităţi. Rata de aprobare a dosarelor înaintate către FNGCIMM depăşeşte 99%". În privinţa tipurilor de locuinţe solicitate, se menţine proporţia din cadrul celorlalte etape ale programului, adică 75% locuinţe vechi şi 25% locuinţe construite după anul 2008. „După estimările noastre, plafonul alocat se va epuiza la finalul primului trimestru din acest an", continuă Jantea.

Banca Românească a primit de la lansarea programului Prima Casa 3 aproximativ 300 de cereri. Dintre acestea, aproximativ 60 au fost aprobate, 50 au fost respinse, iar restul de 190 sunt în analiză. Valoarea totală a finanțărilor acordate de Banca Românească este de aproximativ două milioane euro. „În marea majoritate a cazurilor, au fost preferate apartamentele cu două camere, în blocuri vechi, valoarea medie a unui credit contractat prin programul Prima Casă fiind de 40.000 de euro. Plafonul alocat de 21 milioane euro se poate consuma până la finalul lunii aprilie", susțin reprezentanții băncii.

Dosare în analiză

De la lansarea programului și până în prezent, Bancpost a primit un număr de 147 de cereri de finanțare, cu o valoare totală de circa șase milioane euro. Dintre cererile nou-primite au fost preaprobate financiar 56, o cerere este aprobată final, 27 de cereri au fost respinse și 63 sunt în curs de analiză. În istoricul solicitărilor de finanțare (de la începutul programului până în prezent) se regăsește un număr de 36 de cereri pentru case, restul fiind pentru apartamente. În general, se solicită finanțare pentru apartamente cu o suprafață medie de 55 mp și case cu o suprafață medie de 190 mp. Din totalul solicitărilor, 26% sunt pentru apartamente în Bucuresti. Valoarea finanțărilor acordate de Bancpost prin programul Prima Casă 3 este de circa 300.000 euro, suma fiind aferentă cererilor depuse înainte de lansarea noului program, dar acordate din plafonul alocat acestei faze a programului. Reprezentanții băncii estimează că „plafonul alocat Bancpost pentru această fază a programului ar putea fi consumat până la sfârșitul lunii martie".

Millennium Bank a primit aproximativ 150 de aplicații pentru credite Prima Casă, de la sfârșitul lunii ianuarie 2011 și până în prezent. Banca a aprobat aproape jumătate din aplicațiile înregistrate, valoarea finanțărilor aprobate fiind de aproximativ trei milioane euro. „În condițiile în care cererea de credite Prima Casă se menține la nivelul actual, plafonul alocat Millennium Bank, de 6,5 milioane de euro, ar putea fi consumat în prima jumătate a anului", declară reprezentanții băncii.

Din plafonul total de 200 milioane de euro, până acum au fost acordate garanții de 20 milioane euro, conform datelor Fondului de Garantare.

Ierarhia pe judeţe, în funcţie de numărul de solicitări primite, este condusă de municipiul Bucureşti, cu 28,44%, urmat de județul Timiş, cu 8,89%, județul Cluj, cu 4,44%, judeţul Ilfov, cu 4,89%, și de județele Brașov, Sibiu şi Iași, cu circa 4% fiecare.


Sursa

7 March 2011