Patronatele insista pentru constructii noi. Interventia statului pe piata imobiliara asa cum a fost gandita prin programul „Prima casa" a facut fericiti cateva mii de norocosi care au reusit sa invinga birocratia si sa cumpere o casa, insa in termeni de efecte pe piata a facut mai mult rau decat bine.

sursa: www.stiride10.roPericolul cel mai mare pe care il aduce cu sine „Prima casa 2" este ca poate acutiza problemele, creand conditiile pentru un optimism exagerat.

„Vanzatorii vor crede ca in Romania criza a trecut si vor majora din nou preturile. Intre timp, cumparatorii vor trage concluzia ca preturile sunt iar prea exagerate. Acest lucru va genera un nou blocaj al tranzactiilor mult mai grav, crede Ilias Papageorgiadis, CEO al More Real Estate Services, ca urmare a majorarii plafonului pentru programul «Prima casa». Un numar mic de tranzactii comporta mult mai putine riscuri pentru o piata, comparativ cu situatia in care avem un blocaj total", afirma Papageorgiadis.

Plafonul cu explozibili

Anul trecut, programul „Prima casa" i-a incurajat pe proprietarii de apartamente vechi sa majoreze preturile care, pana atunci (intre martie 2008 si iulie 2009) s-au mentinut pe o panta descendenta. Totodata, multi dezvoltatori au redus preturile la nivelul plafonului stabilit de „Prima casa" pentru a-si asigura macar un minim de flux de numerar. Potrivit datelor Colliers, incepand cu iulie 2009, „Prima casa" a facut ca preturile sa inghete pentru o perioada de cinci-sase luni, aducand pe unele segmente cresteri de maximum 10%.

Acestea au fost anulate ulterior in noiembrie si decembrie, dar influenta programului „Prima casa" a fost consemnata. In prezent, piata se mentine pe un traseu cu variatii negative, fara a avea argumente rationale pentru o stabilizare reala. Daca Guvernul va adopta noul plafon al garantiilor de stat pentru cumpararea unei locuinte de 70.000, maximum 100.000 de euro, asa cum a promis ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, piata va avea un nou argument pentru a creste preturile.

„Daca plafonul va fi marit, trebuie sa avem mare grija, deoarece orice decizie luam astazi va avea efect pentru urmatorii cativa ani de acum incolo", spune Ilias Papageorgiadis. Consultantul in imobiliare adauga ca, asa cum se prezinta piata actuala, nu avem motive sa credem ca exista suficienta cerere care sa justifice aceasta masura guvernamentala.


 


 

Sursa

5 February 2010