Piaţa terenurilor rămâne în continuare cel mai afectat segment al pieţei imobiliare de la noi. Spunem asta în urma unei analize Imopedia.ro din care reiese că cererea pe piaţa terenurilor a fost în septembrie la jumătate faţă de cea înregistrată în luna aprilie.

14369-terenuri.jpgCea mai mare cerere de terenuri din acest an s-a înregistrat în luna aprilie, când de aproape trei ori mai mulţi potenţiali clienţi erau interesaţi să cumpere decât la sfârşitul anului trecut. Şi asta pentru că Prima Casă 2 a stârnit interesul multor români, începând cu sfârşitul lunii ianuarie. La acea dată, mulţi bucureşteni erau atraşi de mărirea garanţiei de stat, la un nivel maxim de 75.000 euro, pentru locuinţele construite de la zero.

Văpaia s-a mai domolit apoi, numărul celor dornici de investiţie a scăzut uşor, ajungând la nivelul din 2009, cu mici fluctuaţii lunare. De vină sunt şi procedurile greoaie de la Prima casă 2, puţini reuşind să îşi ridice o casă prin acest program.

Căutări terenuri septembrie 2010

Cei care cumpără terenuri acum o fac pentru a-şi ridica o casă, aşa că cele mai solicitate sunt suprafeţele mici de terenuri, de până în 500 mp (72% din totalul căutărilor). La foarte mare distanţă, pe locul doi ca pondere, cu 16%, se află bucureştenii care vor suprafeţe între 500 -1.000 mp şi pe locul trei cei care îşi doresc suprafeţe mai mari de 1.000 mp, cu 12%.

Băneasa este cea mai cerută zonă din Bucureşti

În ce priveşte zonele spre are se orientează cumpărătorii, acestea sunt de departe zone rezidenţiale bine cotate, destinate celor cu venituri peste medie. În topul căutărilor, se află zona Băneasa, urmată de 1 Mai şi de Pipera. Pe locurile patru şi cinci se situează cartierele Primăverii şi Bucureştii Noi.

Cele mai multe terenuri mici, de până în 500 mp se găsesc în zonele semicentrale şi centrale ale Capitalei. În zonele ultracentrale, oferta este foarte redusă, indiferent de dimensiune, potrivit bazei de date Imopedia.ro.

Zonele în care sunt preponderent terenuri până în 500 mp:
a) 1 Mai/Domenii
b) Piaţa Alba Iulia
c) Dămaroaia
d) Tei
e) Floreasca
f) Brâncoveanu
g) Colentina
h) Aviaţiei
i) Călăraşilor
j) Unirii

Suprafeţe mai generoase, cuprinse între 500 mp şi 1.000 mp, unde poţi ridica atât case individuale, cât şi duplexuri sau vile mai mari, cu mai multe apartamente, se află în Domneşti, Şoseaua Nordului, Grozăveşti, Prelungirea Ghencea, Otopeni, Mogoşoaia, Fundeni şi Băneasa.

Zonele în care sunt preponderent terenuri între 500-1000 mp:
a) Domneşti
b) Şoseaua Nordului
c) Grozăvesti
d) Prelungirea Ghencea
e) Otopeni
f) Mogoşoaia
g) Fundeni
h) Băneasa

Cei care vor să construiască blocuri sau chiar ansambluri rezidenţiale, dar nu foarte mari se uită spre terenuri cu suprafeţe cuprinse între 1.000 şi 5.000 mp. Cele mai multe se află în Balta Albă şi Drumul Taberei, Ciolpani, Iancu Nicolae, Snagov, Corbeanca, Pipera Tunari şi Periş, conform studiului Imopedia.ro.

Zonele în care sunt preponderent terenuri între 1000-5000 mp:
a) Ciolpani
b) Balta Alba
c) Snagov
d) Iancu Nicolae
e) Pipera/Tunari
f) Corbeanca
g) Periş
h) Drumul Taberei

Marii dezvoltatori, care vor să construiască hale industriale, centre comerciale sau ansambluri mari de locuinţe trebuie să ajungă şi mai departe de centrul Capitalei. Cele mai multe oferte de terenuri cu suprafeţe de peste 5.000 mp se află fie pe Şoseaua de Centură, fie dealungul celor două autostrăzi.

Zonele în care sunt preponderent terenuri de peste în 5000 mp:
a) Autostrada A1
b) Centura Vest
c) Centura Sud
d) Afumaţi
e) DN4 Bucureşti - Olteniţa
f) DN1 Bucureşti - Ploieşti
g) Buftea
h) Popeşti Leordeni


18 October 2010