În aprilie, cererea a crescut de 3 ori faţă de sfârşitul lui 2009, iar în septembrie solicitările au ajuns să fie similare cu cele de anul trecut. Cele mai dorite terenuri sunt cele de până în 500 mp. Băneasa este cea mai căutată zonă din Bucureşti pentru astfel de achiziţii.

14350-128998maxim.jpgLansarea programului Prima Casă 2 a adus o creştere importantă a cererii de terenuri în luna aprilie, şi anume de aproape 3 ori mai mult decât la sfârşitul anului trecut, dar acest balon s-a dezumflat rapid în toamna lui 2010, se arată într-un studiu realizat de Imopedia.ro. Potrivit analizei realizate de reprezentanţii Imopedia.ro, la acea dată, mulţi bucureşteni erau atraşi de mărirea garanţiei de stat, la un nivel maxim de 75.000 euro, pentru locuinţele construite de la 0. Numărul celor interesaţi de terenuri a scăzut apoi treptat, revenind la nivelul din 2009, cu mici fluctuaţii lunare. În septembrie piaţa terenurilor a ajuns la jumătate faţă de luna aprilie a acestui an. De vină sunt şi procedurile greoaie de la Prima Casă 2, puţini bucureşteni reuşind să îşi construiască astfel o locuinţă. Dovadă stă şi faptul că deşi normele legale au fost aprobate la începutul anului, primele credite garantate de stat privind construirea casei de la 0 s-au acordat abia în lunile iulie şi august, se mai arată în comunicatul remis de Imopedia.ro.

Cele mai căutate sunt terenurile mici

Conform analizei site-ului imobiliar, cele mai solicitate sunt suprafeţele mici de terenuri, de până în 500 mp (72% din totalul căutărilor). "La foarte mare distanţă, pe locul doi ca pondere, cu 16%, se află bucureştenii care vor suprafeţe între 500 -1.000 mp şi pe locul trei cei care îşi doresc suprafeţe mai mari de 1.000 mp, cu 12%. Acest lucru demonstrează că în piaţă cererea este dominată de clientul final, adică de cel care îşi cumpără teren pentru a-şi construi o casă proprie, nu pentru a investi /caz în care ar avea nevoie de o suprafaţă mai mare", se mai arată în documentul citat.

Băneasa este cea mai cerută zonă din Bucureşti

În această perioadă de criză, cele mai vânate terenuri sunt cele situate în zone rezidenţiale bine cotate, destinate unei categorii de clienţi cu venituri peste medie. În topul căutărilor, pe primul loc se află zona Băneasa, locul doi este ocupat de 1 Mai, locul trei de Pipera, locul patru de Primăverii şi locul cinci de Bucureştii Noi. Iar pe următoarele poziţii se situează Mihai Bravu (Muncii), Domenii, Floreasca, Vitan şi Barbu Văcărescu.

Ce fel de terenuri sunt scoase la vânzare?

Potrivit datelor remise de Imopedia.ro, cele mai multe terenuri mici, de până în 500 mp, se găsesc în zonele semicentrale şi centrale ale Capitalei. În zonele ultracentrale, oferta este foarte redusă, indiferent de dimensiune. Suprafeţe mai generoase, cuprinse între 500 mp şi 1.000 mp, pretabile atât pentru case individuale, cât şi pentru duplexuri sau vile mai mari, cu mai multe apartamente, se află în Domneşti, Şoseaua Nordului, Grozăveşti, Prelungirea Ghencea, Otopeni, Mogoşoaia, Fundeni şi Băneasa.

Cei care îşi doresc însă o suprafaţă şi mai mare, astfel încât să poată construi un bloc sau un ansamblu de locuinţe în oraş, nu au foarte multe variante de terenuri cu suprafeţe cuprinse între 1.000 şi 5.000 mp. Cele mai multe se află în Balta Albă şi Drumul Taberei. Parcele la fel de mari, pretabile pentru mini-ansambluri de locuinţe sau pentru ranch-uri private, se găsesc în Ciolpani, Iancu Nicolae, Snagov, Corbeanca, Pipera Tunari şi Periş.

Marii dezvoltatori, care vor să construiască hale industriale, centre comerciale sau ansambluri mari de locuinţe trebuie să ajungă şi mai departe de centrul Capitalei. Cele mai multe oferte de terenuri cu suprafeţe de peste 5.000 mp se află fie pe Şoseaua de Centură, fie de-a lungul celor două autostrăzi.


Sursa

15 October 2010