Printre punctele de discuţie cu privire la modificarea programului guvernamental „Prima Casă", ce va avea loc astăzi la ora 18:00, este inclusă şi creşterea plafonului de îndatorare a solicitanţilor la peste 60.000 de euro. Acestă măsură ar putea conduce la o nouă destabilizare a preţurilor, potrivit consultanţilor imobiliari din piaţă.

sursa:capital.ro„Astăzi la ora 18:00 avem o întâlnire la Ministerul Finanţelor, împreună cu dezvoltatori şi constructori, în care fiecare îşi va spune punctul de vedere cu privire la modificările ce ar trebui aduse.

Una dintre propunerile noastre va fi legată de mărirea plafonului de îndatorare al clienţilor, lucru pe care toată lumea îl doreşte, este de văzut şi până la ce nivel se poate ridica.

Mai sunt însă şi alte măsuri ce pot fi luate pentru a încuraja construcţiile noi", a declarat pentru capital.ro Rodica Ionescu, consilier al preşedintelui Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.

Dezvoltatorii văd şi ei mărirea plafonului de îndatorare ca pe o portiţă spre stimularea achiziţiei de locuinţe noi, însă unul dintre efecte ar putea fi şi creşterea preţurilor.

„Pentru ca acei clienţi care vor să îşi cumpere o locuinţă nouă să se încadreze în programul «Prima Casă» ar trebui mărit plafonul de la 60.000 euro la 70-80.000 euro, pentru ca, adăugând o contribuţie de 5-10% din partea cumpărătorului, să se ajungă la un prag de circa 88.000 de euro, la care oferta să se întâlnească cu cererea de pe piaţă", a menţionat Shimon Galon, CEO-ul Globe Trade Centre, dezvoltatorul ansamblurilor rezidenţial Rose Garden şi Felicity din Capitală.

 


Sursa

6 January 2010