Doar 12 din cele 21 de banci inscrise in programul Prima Casa au semnat conventii cu Fondul de Garantare in vederea acordarii de credite pentru constructie.

Suma imprumutata ajunge pana la 71.250 euro in cazul costructiei unui bloc prin asociere, iar clientii au la dispozitie chiar si 2 ani si jumatate pentru finalizarea lucrarilor.

Daca in urma cu doar cateva saptamani niciuna din bancile inscrise in programul Prima Casa nu isi aratase intentia de a finanta si constructia de locuinte, in prezent numarul celor care au semnat deja o conventie cu Fondul de garantare in acest sens a urcat la 11.

Cei care doresc sa construiasca o casa pot apela la Alpha Bank, ATE Bank, BCR, BRD, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Carpatica, CEC Bank, Emporiki Bank, Millennium Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Tiriac Bank.

In plus, Millennium Bank si Emporiki Bank ofera credite de constructie numai prin programul Prima Casa. Prin oferta clasica, aceste banci acorda imprumuturi in prezent doar pentru achizitia de locuinte sau pentru refinantare.

Valoarea totala a imprumutului ajunge la 66.500 euro in cazul constructiei, iar daca 7 solicitanti se asociaza, fiecare o poate beneficia de un credit de pana la 71.250 euro.

Lucrarile pot dura pana la 2 ani si jumatate

Pentru a participa la program, solicitantii trebuie sa incheie un contract de antrepriza cu o societate de constructii, pe baza caruia se determina necesarul de finantare.

Contractul va preciza estimarile de costuri necesare pentru ridicarea locuintei, conform unui deviz estimativ.Din contractul de antrepriza trebuie sa rezulte ca durata realizarii constructiei este de cel mult 18 luni de la data efectuarii primei trageri. Contractul poate fi insa modificat ulterior, in sensul prelungirii termenului cu cel mult 12 luni.

In aceasta perioada, clientii beneficiaza de perioada de gratie, in care platesc doar dobanzi si comisioane. Pentru sumele neutilizate din creditul aprobat, banca nu are voie sa perceapa comisioane.


Sursa

26 July 2010