Potrivit estimărilor, majoritatea economiilor europene au scăzut cu două până la cinci procente în 2009. Oricum, situaţia s-a îmbunătăţit spre sfârşitul anului trecut, spre deosebire de primele luni când economia din zona euro a scăzut cu 1,5% într-un singur trimestru.

foto:/www.dailybusiness.roÎn al doilea trimestru, Franţa şi Germania au anunţat că recesiunea s-a sfârşit. Acum se pare că ce era mai rău a trecut, iar specialiştii se aşteaptă ca economiile din cele mai multe ţări europene să crească în 2010.

Ce s-a întâmplat cu investitorii?

În primele trei trimestre ale anului trecut, au fost investiţi 41 de miliarde de euro pe piaţa imobiliară europeană. Creşterea înregistrată a fost una fermă, având în vedere faptul că în primul trimestru al lui 2009 investiţiile în imobiliare în Europa abia ajungeau la 12 miliarde de euro.

Reprezentanţii CB Richard Ellis consideră că statisticile vor demonstra că acest trend crescător s-a păstrat şi în ultimele trei luni din 2009. Astfel, este foarte posibil ca suma anuală a investiţiilor făcute anul trecut pe piaţa imobiliară europeană să atingă 60 de miliarde de euro. Chiar şi aşa, ar însemna că în 2009 investiţiile imobiliare din Europa au scăzut la jumătate faţă de 2008.

"Creştrea recentă a activităţii de investiţii sugerează că mulţi investitori consideră că piaţa europeană se apropie de nivelul minim, iar în unele cazuri acest punct a fost depăşit. Totuşi, rămâne teama că ritmul creşterii economice va fi unul lent, care va influenţa şi piaţa forţei de muncă", declara anul trecut Michael Haddock, Director, EMEA Capital Markets Research, CB Richard Ellis.

În ciuda faptului că este posibil ca numărul tranzacţiilor să rămână mic în perioada următoare, reprezentanţii CB Richard Ellis cred că în 2010 situaţia pieţei imobiliare europene va continua să se îmbunătăţească. Iar faptul că investitorii sunt interesaţi în principal de clădiri moderne, situate în locaţii convenabile e un semn bun, care arată că se pune accent pe calitate.

Cum vor acţiona investitorii în ţările europene?

În ultimii doi ani, valoarea proprietăţilor imobiliare şi activitatea de investiţii au scăzut dramatic în ţările care se confruntaseră în perioada anterioară cu un boom imobiliar. Este vorba despre Spania, Irlanda şi statele din Europa Centrală şi de Est.

O comparaţie între 2009 şi 2008 arată că ţările nordice şi cele din Europa Centrală şi de Est au avut de-a face cu cea mai mare scădere a investiţiilor - peste 80%. Drept urmare, în 2010 investitorii vor fi extrem de precauţi pe aceste pieţe.

Reprezentanţii CB Richard Ellis se aşteaptă ca investiţiile imobiliare să crească pe piaţa din Marea Britanie, care, deşi s-a ridicat mult în 2009, are o rată de creştere mai mică decât alte ţări europene. Germania, care a înregistrat o majorare extraordinară a numărului de tranzacţii în 2009, ar putea avea unul dintre cele mai rapide ritmuri de creştere în 2010. În Franţa, cererea investitorilor este mare, dar creşterea numărului de tranzacţii nu va creşte foarte mult din cauza stocului limitat de construcţii.

Pieţe precum Irlanda şi Europa Centrală şi de Est ar putea înregistra creşteri semnificative în 2010, pur şi simplu pentru că pornesc de jos.

În ceea ce priveşte o analiză pe sectoare, în prima jumătate a lui 2009 investiţiile în spaţii de birouri au scăzut mult. În general, tranzacţiile mari au fost înregistrate în retail. Nu e vorba atât de mari centre comerciale, cât de magazine sau filiale deschise pe principalele artere comerciale.

12 January 2010