Preţurile terenurilor din Bucureşti au înregistrat anual creşteri cuprinse între 50 şi 400%, în funcţie de facilităţile oferite de zona respectivă, cât şi de potenţialul de dezvoltare, zona de nord fiind preferata investitorilor.

Preţurile terenurilor s-au redus cu până la 70% faţă de perioada de vârf 2007-2008În toamna anului 2007, preţul pentru un metru pătrat de teren la periferia Capitalei a atins pragul de 100 de euro, după o creştere susţinută de 5% pe lună, se arată în analiza pieţei imobiliare realizată de compania de evaluare Darian.

„Faţă de perioada de vârf, 2007-2008, preţurile de ofertă ale terenurilor s-au redus cu 50-70%. Există oferte speculative pe piaţă, dar nu se concretizează. Sunt investitori care doresc să cumpere şi la un sfert din oferta făcută de proprietar.

De asemenea, din costul de construcţie al unui metru pătrat, terenul a ajuns să reprezinte maximum 300 de euro, faţă de nivelul de acum doi ani de 500-600 de euro", a declarat, pentru Gândul, Angelo Ciucă, director executiv la Neoland Invest. Acesta mai spune că, în perioada următoare, când încetul cu încetul se vor acorda credite, tranzacţiile se vor relua, iar valorile pentru un metru pătrat de teren se vor situa între 600 şi 800 euro.

Tranzacţiile cu terenuri s-au redus drastic

De la sfârşitul anului 2007 şi începutul anului 2008, numărul tranzacţiilor cu terenuri a început să scadă. Dificultăţile pentru obţinerea de finanţare au pus frână dorinţei investitorilor de a mai cumpăra teren şi au devenit mai precauţi. „În ceea ce priveşte nivelul preţurilor, cea mai mare creştere înregistrată anul trecut a fost în zona cuprinsă între strada Jandarmeriei - şoseaua Gheorghe Ionescu Siseşti - şoseaua Odăii, unde preţurile au urcat cu 200-300% faţă de anul anterior", se arată în analiză.

Totuşi, cele mai mari preţuri la terenuri rămân cele din zonele de renume, precum Primăverii, cu 5.000 de euro/mp, Piaţa Victoriei şi Piaţa Romană, cu 4.000 de euro/mp, şi Herăstrău şi Cotroceni, cu 3.500 de euro/mp. În zonele limitrofe ale Capitalei, precum Corbeanca, Popeşti-Leordeni, Domneşti, un metru pătrat de teren poate fi cumpărat cu 150-300 de euro, cele mai solicitate loturi fiind cele de 500 de metri pătraţi. Blocarea tranzacţiilor se datorează şi neînţelegerii dintre proprietar şi cumpărător la preţ: dacă cel ce vinde cere 3.000 de euro pentru un metru pătrat, cumpărătorul oferă 2.000, iar tranzacţia nu are loc.

 

Sursa

6 aprilie 2009